Bitlis Ülkü Ocakları İl Başkanlığı Bitlis Ülkü Ocakları İl Başkanlığı
Bitlis'in Ahlat ilçesine bağlı Ovakışla beldesinde donan Nazik Gölü'nde, 40 santimetre kalınlığındaki buzları kıran balıkçılar günlük nafakalarını çıkarmak için zorlu bir av geçekleştiriyor.

Nazik Gölü'nün, Ocak ayının sonundan Mayıs ayının ortalarına kadar donduğunu belirten belde sakinleri bu yıl gölün erken donduğunu söyledi. Yüzeydeki buz kalınlığının yaklaşık 40 santimetreyi bulduğunu ifade eden belde sakinleri ve balıkçılar ayrıca buz altında ise milyonlarca Aynalı sazan ve birçok balık çeşidinin kaldığını belirttiler. Göle yakın köylerde kalan vatandaşlar mesafenin kısa olmasından dolayı karşı köylere gidiş gelişlerinde ise donan gölü kullanıyor.
Her gün donmuş göl üzerinde delikler açarak avlanan balıkçılar, güçlükle de olsa kilolarca balık yakalıyor. Yaklaşık 80 ila 100 balıkçı aile, kışın donan göl üzerindeki buzları kırarak avladıkları aynalı sazan balığı ile geçimini sağlıyor.


GÖLE EN YAKIN YERLEŞİM ALANININ 5 KİLOMETRE MESAFEDE

Göle en yakın yerleşim alanının 5 kilometre mesafede bulunduğunu anlatan Semih Sayın, gölün her yıl ocak ayında donduğunu ve mayıs ayı ortalarına kadar buzların çözülmediğini belirterek, "Balıkçılarımız her gün bu mesafeyi yürüyerek zorlu kış şartlarında gölden balık çıkarmaya geliyorlar. Zorlu bir uğraşın yanı sıra buzun kırılma tehlikesi, soğuk ve fırtına tehlikeleri var. Bu yıl Nazik Gölü 40 santimetreden fazla buz tuttu. 2 metre kalınlığında buz olan yerler de var. Kışın donma tehlikesi atlatan balıkçılar, bu işi yapmaya mecbur.

Balıkçıların çok zor şartlara altında balık avlandıklarını belirten Ahmet Güney ise "Balıkçı göle bir ağ atmak için 13 yerde buz kırarak göze açıyor. Kazma ve küreklerle açılan bu gözeler her gelindiğinde yeniden kırılarak açılıyor. Ardından ağlar bu gözelerden suya sarkıtılıyor. Balık ağlarına 3 günlük çaba sonucunda 5-10 kilo arasında balık ancak takılıyor. Balığın kilosu 7 ya da 8 liraya ilçe merkezine götürülerek satılıyor. Balıkçılarımız bu zorlu balık avıyla ancak geçimini sağlamaya çalışıyor." diye konuştu.

6 çocuğunun olduğunu belirten Naif Yol isimli balıkçı ise yaklaşık 15 yıldır bu zorlu balık avıyla geçimini sağladığını söyledi. Balıkçılıktan başka bir işinin olmadığını belirten Yol, "Her gün 5 kilometre yürüyerek balık avına geliyorum. Bazen 3 ila 5 kilo bazen de işim rast giderse 10-15 kilo balık avlıyorum. Balık avlayamadığım günlerde oluyor. Donma tehlikesi geçirdiğimiz günler de oldu. Ama çoluk çocuğumuzun rızkını temin etmek için balık avı yapmamız şart. Boğaz tokluğuna da olsa, donma tehlikesi de geçirsek zorlu balık avı hayatımızın bir parçası oldu.
Avladıkları balıkları torbalara dolduran balıkçılar, birkaç balık tutmanın mutluluğu içinde evlerinin yolunu tutuyor.

Editör: TE Bilisim