(Onların emanetine sahip çıkabilecek miyiz?)

Son günlerde ardı ardına yoğun bakımlarda hayata tutunma mücadelesi veren çok kıymetli iki büyüğümüz olan İstiklal Harbi Gazisi Tayfur Daloğlu, Hacı Veysel Dal ve Hacı Ömer Mahmut Ezber amcamızı ve Güneydoğu Şehidi Numan Yakut’un ağabeyi Hacı Lokman Yakut kardeşimi sonsuzluğa uğurlamanın hüznünü yaşıyoruz.

Onlardan bir kaç gün önce Zihni Bayır amcanın oğlu Zekayi Bayır’ı son yolculuğuna uğurlamıştık. Onların ardından yoğun bakımlarında hastalık süreciyle yakından ilgilendiğimiz çok değerli insanlarımız sırayla uçmağa vardı.

Onlar adeta komşuluk Kabaköylülük hemşerilik zirvesi ve model Müslüman Türk evladı hayatı süren hassasiyetleri temayüz etmiş çok güzel insanlardı. Cami avlularında “Biz onlardan razıydık Allah’ta onlardan razı olsun” dua ve helalliğini içten ve gönülden çok samimi verdik.

İmam hatibin “Hakkınızı helal ediyor musunuz?” sorusuna desibeli çok yüksek bir ses tonuyla “Helal olsun” haykırışı insanı ürperterek içini burkarak titretmiştir. Gözyaşlarıyla hüzne tavan yaptıran mahşeri kalabalık cemaatlerle son yolculuklarına vatan ve sıla toprağı bağrına Gümüşhane Kabaköy’de uğurladık.

“Her nefis ölümü tadacaktır” ilahi emri gereğince sırası geleni fani dünyadan ebedi aleme birer birer gönderiyoruz. Şair yazar Mehmet Akif’in dediği gibi sıra biz de “Belki yarın belki yarından da yakındır.”

Çok kıymetli rahmetli Hoca Ahmet Hafız Ezber amcamızın unutulmaz sözleriyle “Yaşlılar sıra sıra gençler ara sıra” uçmağa varıyor. Ölümün soğuk yüzünü yakınları sevenleri başta hep birlikte tanıdık eş dost olunca daha derinden hissediyoruz.

Evet onların maddi mirası aile bireylerinin ama toplumsal mirası hepimizi yakından ilgilendiren çok önemli mesaj ihtiva ediyor. Bu aziz komşularımız şahsen tanığı olduğum iyi komşularımız iyi Müslüman Türk evlatları vatan sevgisini kendi akrabası köyü, yaylası, mahallesi ile doruklaştırmış ihtilaflarda birleştirici uzlaştırıcı akraba, komşu, dost ikliminin muhafazasına çalışan özel ve güzel insanlardı.

Bolulu bir öğretmenin Malatya Pötürge’de yürek burkan hikayesi! Bolulu bir öğretmenin Malatya Pötürge’de yürek burkan hikayesi!

Son günlerde çok büyük haksızlığa uğrayıp hüzünlendiğimiz Kabaköy yayla haksızlığına mü’min komşu, akraba tavrı gösteren vicdanında adalet, merhamet ve vefa olan fedakar cefakar örnek duruşu olan insanlarımızdı.

Adeta namazdaki duruşları gibi hak adalet yanında da dimdik duran, duruşu olan insanlar olarak hafızalara kazınmışlardır. Onları seven kardeş, evlat, torun ve yeğen vs. akraba ve komşular olarak görevimiz onların davalarına hassasiyetlerine sahip çıkmaktır.

Bu iman meselesidir. Zira bizi bir arada tutan adalet, hakkaniyet, haram, helal ölçüleri töre komşuluk, Müslüman, Türklük değerleri hayatımızda bir bayrak sancak gibi kalmalıdır.

Bize çok ağır bedel ödeyerek adeta feleğin çemberinden geçerek bıraktıkları tarihi kültürel inanç mirasını korumak, geliştirip, yüceltmek onlara ve tarihe boynumuzun borcu gelecek nesillere vicdan ve vefa borcudur.

Onlar zoru görünce sıvışan, kaçan, boş konuşan herkesi idare eden değil, haktan adalet ve asaletten yana tavırlı olan aksiyoner adam gibi adamlardı.

Rahmetliler ipe un seren, “ne şiş yansın ne kebap” türünden edilgen pasif değil, önde giden ön yiğit model insanlardı. Haklı ile haksız arasında tarafsız kalmak münafıklık alametidir. Adam gibi adamın örnek mü’minin yeri hakkın adaletin yanıdır. Zira hak adalet anlayışı kaybolursa köyümüz sosyal oto kontrol mektep işlevini kaybeder.

Üç kuruşu olanın ön saflarda yer tutmaya çalıştığı toplumsal sosyal hastalığın bizde yer olmamalıdır. Onların köyünü, beldesini, yaylasını, komşuluk ve akrabalığını korumak boynumuzun borcudur. Örnek alınması gereken silinmez izlerle hakka uğurladığımız bu kahramanları bir kez daha rahmet, minnet ve saygıyla anıyor tüm geçmişlerimize Allah’tan rahmet diliyoruz.

Kabirlerinizde rahat uyuyun bıraktığınız her türlü örnek mücadele ve manevi miras gönüllerde ve hayatımızda karşılık bulacak ve ebedi olacaktır.

Bu duygu ve düşüncelerle her komşu, akraba ve hemşerimizi vicdan muhasebesine davet ediyor, selam, sevgi, saygı ve muhabbetlerimizi arz ediyoruz.

#Lokman Hüseyin #Yakut İnciser #Sabil Yakut #Ramazan Kural #Fikri Bayraktar #Kural Mursel

Sabri ŞENEL – 15.06.2022 / İstanbul

Editör: Kerim Öztürk