11.'si gerçekleştirilen Dünya Aba Güreşi Şampiyonası'nda birincilik Türkiye'nin oldu. 3-4 Eylül tarihleri arasında Hatay'da gerçekleşen şampiyonada 35 ülkenin sporcuları mücadele etti.

Hatay'da 3-4 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen 11. Dünya Aba Güreşi Şampiyonası'nda zirve Türkiye'nin oldu. 35 ülkeden sporcuların katıldığı şampiyonada Türkiye'yi temsil eden güreşçiler organizasyona damga vurdu.3-4 Eylül 2022 günleri Hatay’da düzenlenen Uluslararası Aba Güreşi Dünya şampiyonası sona erdi. Şampiyonaya katılan ülkelerin 17’si Türk Devlet ve Özerk Cumhuriyetlerinden diğer yarısı ise Avrupa, Asya ve Afrika ülkelerinden oluştu. 3 Eylül günü teknik toplantı, hakem semineri ve tartı yapıldı. Aynı akşam Expo 21 fuarında resmi akşam yemeği düzenlendi. Pazar günü sabahtan Hatay gezisi yapıldı. Elemeler Saat 17.00 de başladı. Saat 18.00 de Mehter konseri ile yapılan açılış töreninde Bayanlar Aba Güreşi gösterisi, folklör gösterileri, Moğol güreşi Barilda gösterisi ve Halk türküleri konseri düzenlendi.
     
Dünya Aba Güreşi Kurucu Başkanı Prof. Dr. İbrahim Öztek ve Dünya Aba Güreşi Başkanı aynı zamanda Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç Dr. Lütfü Savaş’ın Konuşmalarında 60 ülkede Aba Güreşi Federasyonu kurulduğu, Aba Güreşinin Dünyaya tanıtıldığı ve yayıldığı, şimdi de Aba Güreşi için olimpik adımların atıldığı vurgulandı. Şampiyonaya 17 Türk devlet ve Özerk cumhuriyetinin katılmış olması nedeni ile organizasyon, Türk Devletleri Teşkilatının sportif ayağı olarak yorumlandı. 

 
 
 
Acara, Afganistan, Almanya, Azerbaycan, Balkar, Beyaz Rusya, Bulgaristan, Bosna Hersek, Dağıstan, Gagavuzya, Gürcistan, İran, Kabarday, Karaçay, Karakalpakistan, Kazakistan, Kırgızistan, Kırım, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Macaristan, Makedonya, Mari El, Moğolistan, Moldova, Mordovia, Nogay Eli, Özbekistan, Romanya, Rusya, Tataristan, Tunus, Tuva, Türkmenistan, Yunanistan ve Türkiye'yi temsil eden sporculardan Ferhat Kılıç, Hasan Kaya, Sezai Arslan ve Ebrahim Valiyan (İran) kilolarında zirveye çıkan isimler oldu. Baş güreşinde ise Azerbaycanlı sporcu Arslan Mirzayev şampiyon oldu.

Merve Dinçel, dünya şampiyonu oldu Merve Dinçel, dünya şampiyonu oldu

DERECEYE GİREN SPORCU İSİMLERİ VE ÜLKELERİ:
60 kg. I.  Ferhat Kılıç Türkiye, II. Hikmet Çağrı Güler Türkiye, III. Mehmet Yüce Türkiye – Mohammad Ali Sargahi İran
70 kg. I. Ebrahim Valiyan İran, II. Fatih Önalan Türkiye, III. Meisam Arjmand İran –Yusuf Uras Türkiye
80. Kg. I. Hasan Kaya Türkiye, II. Muhammet Hüseyin Türkiye, III. Yar Miehmet Kılıç Türkiye – Hadi Ghadımı İran
90 kg. I. Sezai Arslan Türkiye, II. Giorgi Papinaşvili Acara, III. Adem Çavuşoğlu KKTC – Ali Turpal Eldarov Mordovia
Baş Güreş I. Arslan Mirzayev Azerbaycan, II. Barış Güngör Türkiye, III. Esmael Ghorbani İran – Yarajuly Yosebi Gürcistan

AKIM SIRALAMASI: 
I. Türkiye (48 puan), II. İran (34 puan), III. Azerbaycan (10 puan), III. Acara (9 puan), IV. Gürcistan (8 puan), V. KKTC (8 puan), VI. Mordovia (8 puan)

Editör: Kerim Öztürk