Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman’ın 1557 yılında Süleymaniye Camii’nde görevlendireceği imam için koştuğu şartlar, bugün, ‘‘Osmanlı’nın nasıl bir kalite anlayışı var olduğunu görmemiz mümkün…

Kanuni Sultan Süleyman, 1557'öe Süleymaniye Camii için "imam aranıyor" ilanı vermiş.

Muhteşem Süleyman'ın imamda aradığı özellikler, bugün bile '"nerde böyle imanlar” dedirtecek nitelikler taşıyor.

Asırlar öncesinden günümüze ulaşan bir imam ilanı, bugünkü şaftlar açısından çok düşündürücü bir tablo çiziyor...

Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın 1557 yılında Süleymaniye Camii'nde görevlendireceği imam için koyduğu şartlar, bugün, "Osmanlı'ya sığınılarak” dinin istismar edilmesinden kaynaklanan din tanışmaları açısından büyük önem taşıyor.

Süleymaniye Vakfiyesi’nde bulunan 1557 yılındaki bir imam ilanına ait belgeye göre, Kanuni Sultan Süleyman, 16. Yüzyıl’da Süleymaniye Camii’ne ‘‘3 dil ile yüksek ilimleri bilen, spor yapan, güzel giyinen ve bir tane karısı olan’’ imam arıyor.

Bugün ise imam olabilmek için imam-hatip lisesi mezunu olmak ve Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açtığı yazılı ve sözlü sınavı kazanmak yetiyor.

Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören Lozan'ı çiğneyen bir “tarihi” tören

Günümüzde imam adaylarında, asgari imam-hatip lisesi mezunu olma veya ilahiyat fakültesini bitirme şartları aranıyor. Bu şartları taşıyan adaylar, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın açtığı iki aşamalı sınavdan geçiyor. Yazılı sınavda adaylara kültürel ve dini sorular yöneltilirken, sözlü sınavda Kuranı Kerim, mesleki bilgiler, temsil kabiliyeti, konuşma, kılık kıyafet, hitabet ve din bilgisiyle ilgili sorular soruluyor. Bu sınavı geçen adayların tayinleri yapılırken, hizmet içi eğitim kurslarıyla da bilgileri artırılıyor.

Kanuni Sultan Süleyman'ın 1557 yılında yapımı tamamlanan Süleymaniye Camii'nde görevlendireceği bir imamda aradığı şartlar şöyle:

-Yüksek ilimleri ve alet ilimlerini bilecektir.

-Arapça'yı ve Farsça'yı bilecektir.

-Ayrıca, Latince'yi de bilecektir.

-Kefere dini ile dinimiz İslam'ı mukayeseli olarak bilecektir.

-Ata binecek, spor yapacak, güzel görünüşlü olacak ve güzel giyinecektir.

-Evlenmiş olacak, karısı bir tane olacak ve güzel bir kadın olacaktır. (Harama bakmaması için)

-İlm-i Teşrihi (İnsan yapısı ilmi) bilecektir.

Editör: Kerim Öztürk