Van Ermeni isyanının 109. Yıldönümünde dikkat edilmesi gerekenler Van Ermeni isyanının 109. Yıldönümünde dikkat edilmesi gerekenler
Diyalize mahkum eden hastalığın karaciğerdeki bir enzim eksikliğinden kaynaklandığı bir böbreğini kaybettikten sonra ortaya çıkan Yozgatlı 23 yaşındaki maden işçisi Doğan Kadim, çift organ nakliyle hayat buldu. Kadim'e bir çocuk annesi kız kardeşi Kamer Özbulut (21) karaciğerinden parça verirken böbrek ise babası Ömer Kadim'den (43) geldi. Arka arkaya yapılan ve 17 saat süren iki nakilden sonra hayata gülümseyen Kadim, “İnsanın eline böyle bir şans bir kez geçer. Kardeşime, babama minnettarım.” dedi.

Yozgatlı ev hanımı Neşe Kadim (42) ile maden ocağında çalışan Ömer Kadim’in dört çocuğunun en büyüğü olan Doğan, babası gibi maden işçisi oldu. Her gün yerin onlarca metre altında toz toprak içinde çalışan Doğan, bildiği hiçbir hastalığı yokken kendini hastanede buldu. Maden işçisi gence, kronik böbrek yetmezliği teşhisi koyuldu. Doğan Kadim, Yozgat’tan Ankara Gazi Üniversitesi Hastanesi’ne sevk edildi ve bir ay yattı. 13 Mayıs 2010’da diyalize girmeye başlayan Kadim, işinden ayrılmak zorunda kaldı. Haftada üç gün diyalize bağlanan Kadim'in hayatını değiştirecek olaylar ise kuzeninin düğünü için geldiği İzmir’de, 2010 Ağustos’ta başladı. Düğünden sonra durumu kötüleşip Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan Kadim'in sol böbreği alındı. Neden iflas ettiği bilinmeyen böbreklerinden çıkan taşlar incelendi ve hastalığın karaciğerden kaynaklandığı ortaya çıktı. Karaciğerinde bir enzim eksikti ve oksalat işlenemiyor, böbreklerinde taş yapıyordu. Üstelik taşlar, böbrek kanallarının hepsini tıkamıştı. Teşhis, sevk edildiği İzmir Kent Hastanesi’nde kesinleşti. Doktorlar, karaciğerinin değişmesi gerektiğini belirtip nakil önerdi. Yozgat’a dönen Doğan Kadim, işten ayrılması sebebiyle ortaya çıkan sigorta problemlerini çözdükten sonra nakil için yine İzmir’e geldi. Donör taramaları tamamlanan ve vericileri saptanan Kadim, 23 Temmuz 2013 Salı günü çifte nakil yapılmak üzere ameliyata alındı.

Kadim’e önce Doç. Dr. Murat Kılıç, Doç. Dr. Murat Zeytunlu, Prof. Dr. Çiğdem Arıkan, Prof. Dr. Mehmet Alper, Opr. Cahit Yılmaz, Opr. Dr. Zafer Önen, Opr. Dr. Rasim Farajov ve Dr. Onur Duygu’dan oluşan ekip tarafından, kız kardeşi Kamer Özbulut’tan alınan karaciğer parçası nakledildi. Daha sonra ameliyata üroloji uzmanları Opr. Dr. Işık Özgü, Opr. Dr. Uğur Saraçoğlu, Nefroloji Uzmanı Dr. Serkan yıldız ve Koordinatör Hemşire Havva Kara’dan oluşan ekip girdi. Kadim’e, kendisi gibi maden işçisi olan babasından alınan böbrek nakledildi. Kız kardeşi ve babasının yanında yeniden doğduğunu söyleyen Doğan Kadim, “Kardeşim, babam… Evlatlarını kurtardılar, diyalize bağımlı bırakmadılar. Ellerinden geleni yaptılar. Allah razı olsun onlardan, beni bu dertten kurtardılar. Ömür boyu minnettarım. Köyüme dönünce artık topraktan, pislikten uzak bir iş bulup çalışmak istiyorum, çünkü insanın eline böyle bir şans bir kez geçer. Çok mutluyum.” şeklinde konuştu.

Karaciğer Nakil Programı Sorumlusu Doç. Dr. Murat Kılıç ise çifte nakil yaptıkları hastanın vücudunda kalan tek böbreğinin çıkarıldığını, bu yönüyle Türkiye’de bir ilk olduğunu söyledi.

Editör: TE Bilisim