‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’ ‘Millî Mücadele’nin Dinci Muhalifleri’

Bütün kader mahkumlarının işi gerçekten zor. Tek  onlara zor olasa yine çekilir dert fakat tek zor hayat onlara değil ailelerine ve çevrelerinede zor. Bir anne , bir baba bir eş veya bir dostun yol gözlemesi gerçekten çok zor ve yıpratıcı.

Hasbelkader ceza evine girmiş ve pişman olmuş gerçekten hayata tekrar entegre olup insan gibi yaşamak isteyenler adına yazıyorum bu yazıyı. 

Yıllardır köhnemiş ceza evlerinde yatıp yaptığı hatayı anlayan ve kavrayan insanlar adına ses olmak istiyorum. Her insanın bir şansa daha ihtiyacı vardır. Her insanın kendi ailesini kurma ve ailesine olan evlatlık , kocalık borçlarını ödeme şansı olması gerektiğini düşünüyorum. Çevrimizde bir çok örnekler var ki ; Ceza İnfaz kurumlarından çıktı ve hayatını kurmuş evi , eşi , işi olan çevresin de parmakla gösterilen gıpta  olarak bakılan o kadar insan var ki .  Fakat bu insan hasbelkader bir suç işlemiş ve sosyal hayata güzel şekilde entegre olmuş işlerine bakarken bir anda 8 senelik bir dosya açılıyor ve bu pişman olmuş hayata entegre halinde yaşayan insanımızı bizim insanımızı tekrardan kötü psikolojiye aynı zaman da kötü’ye  itilmiş yine karanlık hücreye göndirmiş oluyor. 

Pişman olan insanı ve düzenini kurmuş bir insanı tekrar  o karanlıkta yaşayacaksın demek topluma yarardan çok zarar getirdiği yaşanan bu süreçte ortaya çıkıyor. Bu zararlar gayri meşru faliyetler olarak toplumun hem güvenlik hemde huzur sorununu doğuruyor. Bu bir paradoks olarak sürekli tekrarlanıyor yani kaos sistemi ve gayri meşru sisteme eleman olarak bu kader mahkumları servis edilmiş oluyor. Bir örgütün ve bir çetenin en büyük ihtiyacı silah , para veya kaçakçılık değildir ! 

Bu kaynaklar işin doğası gereği zaten elde ve hazır kaynaklardır . Fakat çete ve örgütlerin en büyük kayıp yerine getirilemeyen sıkıntısı insan kaynağıdır,  tetiği düşürecek parmaktır. İşte bu parmaklar çoğalmasın ve bu insanlar hayata karışıp karanlıklara karışmaması için çözüm odaklı gidilmesi gerektiğini düşünüyorum .

Önümüz deki günlerde yeni çıkarılan yargı paketi ile kadına şiddet suçları ve doktorlara saldırı gibi suçlar katalok suçlar kapsamına alınacağı için ceza evlerinde oluşan doluluk zaten var iken daha da şişecektir. Hali hazırda bulunan kovid iznide bitiyor. Bu bitişle beraber ceza evlerine insan sığmayacak ve kapasite aşılacaktır. Bu da ceza evleri için yeni yasalar anlamına gelir. İşte bu gelecek olan yasalarda Terör ve teröre bulaşmış , Kadın Tecavüzcüleri , çocuk tacizcilerini , Uyuşturucu baronlarını,suçlarını tenzih ederek söylüyorum . Bu kapsam da kapsamlı ve genel olarak geride kalan kader mahkumları için  yeni görüşülecek komisyonda kader mahkumları için Ceza İndirimi çıkarılıp Türkiye Cumhuriyeti Devletinin BABA yüzüne hasret kalan mahkumlara yüzünü dönmesini Kader Mahkumları Sözcüsü olarak talep ediyor devlet büyüklerime bu yazımla iletmek isterim .Saygılarımla

Gazeteci Ferhat Aydoğan

Editör: SEFA BUĞRA ŞENEL