Anadolu Aydınlar Ocağı, 10 Nisan 1919’da idam edilen, 14 Ekim 1922’de ‘Milli Şehit’ ilan edilen Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey’i, vefatının 103’üncü yıldönümünü dolayısıyla bir anma töreni gerçekleştirdi.

Kadıköy Koşuyolu’nda düzenleme kurulunda Prof. Dr. İbrahim Öztek, Erol Güler, Yılmaz Özdemir ve Kemal Aslan’ın yer aldığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Prof. Dr. İbrahim ÖZTEK, Anadolu Aydınlar Ocağı Genel Başkanı Gökhan YÜKSEL, Kartal Belediye Başkanı Doç. Dr. Hanefi BOSTAN, Türkiye Kamu-Sen Temsilcisi Emk. Tümgeneral Dr. Tarık ÖZKUT, Türkiye Emekli Subaylar Derneği Temsilcisi Op. Dr. Mustafa Hüsnü BOZKURT ve Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkanı

Vedat ÖZBAŞ’ın konuşmacı olarak katıldığı program, şehitler için Kur’an-ı kerim tilaveti ve ardından Dua edilerek sona erdi.

Daha sonra ortak bir basın bülteni yayınlayan programa özgü şu ifadelere yer verildi:

10 Nisan 1919, İşgal altındaki İstanbul’da elim olaylardan biri daha yaşandı ve Kaymakam Kemal Bey İstanbullu Ermeniler, Rumlar, işgal kuvvetleri ve basiretsiz, hain, işbirlikçi devlet yöneticilerinin dayatmaları ile idam edildi. Ermeni tehciri olayında görevlerini ihmalde bulundukları gerekçesi ile Yozgat Boğazlıyan Kaymakamı Kemal Bey, Bayburt Kaymakamı Urfa mutasarrıfı Mehmet Nusret bey (5 Ağustos 1920) ile Diyarbakır Valisi Mehmet Reşit Bey (6 Şubat 1919,intihar etmek zorunda kaldı), düzmece bir örfi idare mahkemesinde yargılanarak mahkum edilmişlerdi.

Bu devlet memurlarının suçsuz yere kendi milletinin gözleri önünde infazı, emperyal güçlerin çökerttikleri o koca imparatorluktan ve Türk milletinden aldıkları intikamın sembolleriydi. Bu vatan evlatlarına milleti sahip çıkamamıştı.

10 nisan 1919 günü Beyazıt meydanında kurulan idam sehpası başında masumiyetini. Türk’e zincir vurulamayacağını ve esir edilemeyeceğini haykıran Kemal Bey, “ecnebi devletlere yaranmak için beni asıyorlar. Eğer adalet buna diyorlarsa, kahrolsun böyle adalet! ben cephede düşmana karşı  savaşan bir nefer gibi şehadet şerbetini içmeye gidiyorum. Allah millet ve memlekete zeval vermesin. Fertler ölür, millet yaşar. İnşallah Türk milleti ebediyete kadar yaşayacaktır, yaşasın Türk milleti”.

Olayın bir başka hazin yönü ise, tutuklu olduğu Bekirağa bölüğüne oğluna yemek getiren babası Arif beyin bu olaya şahit olmasıydı. 

Kemal beyin cansız bedenini sahiplenen genç tıbbiye ve mülkiye öğrencileri tabutunu omuzlayarak, Türk milletinin büyük şehidi çelengi ve bayraklar eşliğinde bugün tören yaptığımız Kadıköy Kuşdilindeki  mezarına koydular.

Bu millet balkan savaşı ve 1. Dünya savaşı günlerinde beş milyon evladını kurban verdi. Varlıklarını bin yıldır Türk’e borçlu olan Ermeniler, 1800 yıllarından itibaren ve birinci dünya savaşı günlerinde,  Rus, İngiliz ve Fransızlarla birleşerek Anadolu ve Azerbaycan topraklarında sırtımızdan vurdular. Savaş günleri ikmal yollarımızı kestiler ve erkeği savaşta olan Türk ve Müslüman köylerinde insanımızı camilere doldurarak diri diri yaktılar. Türk’e soykırım uyguladılar. ABD başkanlarından Reagen’in danışmanı Bruce Fein, ABD’li  Prof. Dr. Stanfort Shaw ve Justin Mccarthy raporlarına, göre Ermeniler iki milyon Türk ve Müslümanı katletmişlerdi. General Şellendorf ve Harbord raporları ile Ermenilerin ilk başbakanları Kaçaznuni’nin raporları da bu doğrultudadır. 30 yıl önce Hocalıda katlettikleri yavrucukların kanı ise henüz kurumamıştı. Bunun hesabını geçtiğimiz yıl Karabağ Büyük Vatan zaferi ile verdiler. Biz Türkler her zaman barıştan yana olduk ve şimdi de öyleyiz. Fakat Ermeniler halen utanmadan Türkler Ermenilere soykırım yapmıştır diyerek, onlarca parlamentoyu kandırarak üstümüze salmaktadırlar. Üstelik her 24 Nisan günü mum dikerek, resimler asarak yalandan ağlayıp sızlayarak, “1915’ ten günümüze soykırım sürüyor” diyerek“ ırkçı faşizan emelleri ile güzel İstanbul’umuzun sokaklarını kirletmektedirler.

Türk yurdu dün olduğu gibi bugün de emperyal güçlerin ve haçlı zihniyetinin tehdidi altındadır. Batı Türk yurdu, batılıların ve stratejik ortaklarımızın hedefindedir. Fırat ve Dicle’nin suları, enerji arterlerimiz, yeraltı ve yerüstü zenginliklerimiz, güney sınırlarımız, ege adalarımız, doğu Akdeniz’deki haklarımız, Batı Trakya, Misaki Millimiz düşmanlarımızın iştahını kabartan vatan toprakları ve vatan sularıdır. Su uyur düşman uyumaz. Bu vatan toprakları için canlarını veren şehitlerimizden bize haklarını helal etmelerini diliyoruz.

Bu yiğit vatan evladı 14 Ekim 1922 de T.B.M.M’nde Atatürk’ün önderliğinde özel bir kanunla ‘’Milli Şehit’’ kabul etmiştir.

 

TÖRENE KATILAN VE DESTEK VEREN KURUM ve KURULUŞLAR İSE ŞÖYLE:

Anadolu Aydınlar Ocağı

Kartal Belediye Başkanlığı

Kadıköy Belediye Başkanlığı

Aydınlar Ocakları Genel Merkezi

Emekli Subaylar Derneği

Muharip Gaziler Derneği

Kuleli’liler Derneği

Mustafa Kemal Derneği

Türkiye-Azerbaycan Dev Kardeşlik Candaşlık Kültür ve Strateji Platformu

Kazım Karabekir Kültür ve Araştırma Vakfı

Türkiye Kamusen İl Başkanlığı ve Şube Başkanlıkları,

Sarıkamış Şehitleri Gönüllüleri

Sarıkamış Dayanışma Grubu

Dünya Uyuşturucu ile Mücadele Eden Sporcular Federasyonu

Uluslararası Sigara Alkol Uyuşturucu ile Mücadelede Kültür ve Spor Birliği

Türk Ocakları İstanbul Şube Başkanlıkları,

Çerkezköy Türk Ocağı

Lüleburgaz Türk Ocağı

Tekirdağ Türk Ocağı

Türkiye-Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İşbirliği Cemiyeti

Kartal Cumhuriyet Kadınları Derneği

Türk Hukuk Enstitüsü Derneği  

Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı

Turan Araştırmaları Derneği 

Hoca Ahmet Yesevi Vakfı 

Uludağ Üniversitesi Mezunları Platformu

Atatürkçü Düşünce Derneği İstanbul Şubeleri

Azerbaycan Kültür Evi

Arif Şanlı Musiki Derneği

Milli Düşünce Derneği

Ahilik Araştırma ve Kültür Vakfı

Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk Gümüşhane ekibiyle 30 saat sonra gelen mutluluk

Yozgat Dernekleri Federasyonu

Milliyetçi Gönül Dostları Kadın Platformu

Anadolu İrfan Ocağı

Altıntepe Düyşünce ve Eylem Platformu

Altıntepeli Cumhuriyetçiler Platformu

Şehit Anneleri Derneği

Mevlana Eğitim ve Kültür Derneği

İstanbul Edebiyat Fakültesi Mezunları ve Mensupları Derneği

İstanbul Milliyetçi Avukatlar Grubu

Kazak Türkleri Eğitim ve Araştırma Derneği

Milliyetçi Hekimler Derneği

Ülkü Der Maltepe

Maltepe Çevre Vakfı

Artvin Kemalpaşa İlçe Belediye Başkanlığı

Koop-İş Sendikası İstanbul Ş. Başkanlığı

Bazı Siyasi Partilerimizin Temsilcileri

Yerel Sendikalar

2023 Lider Ülke Türkiye Platformu

TÜRKFAM-Türkiyat ve Fikir Araştırmaları Derneği

AGİH-Azerbaycan Gençlerinin İstanbul Hemreyliği STK

Karagbağ Azerbaycan’dır Koordine Etme Derneği

EGSAD, Eğitimci Sanatçılar Derneği

* Bu haber haberalp editöryal ekibince düzenlenmiştir...

Editör: Kerim Öztürk