Kargalar “çayınız sizin olsun peynir isteriz” dercesine neredeyse omuzumuza çıkıyor. Annem Kabaköy’de Gurut yapar kargalar yemesin diye başında bekler karga kovalardık. Hatta Gümüşhane Kabaköy’de bir söz vardır “Hiç biriniz bir vessenni gurudu etmezsiniz.”

Zeynep teyzemin köyünün yeni adı Yayladere’nin gurudu meşhurdur. Gurut, yoğurdu şeker torbası içine koyarak üzerine ağır taş süzmeye bırakıp süzme elde edilirdi.

Bu süzme ardından patates büyüklüğünde pasta gibi şekiller verilip tahta ya da bakır sini içinde veya bez üstüne sererek kuruturdu. Bu gurutlar kışın rendelenir ezilir ayran haline getirilir çorbaya katık veya Ziron üstüne sarmısaklı ayran tereyağı ile birlikte dökülürdü.

Dünya tersine döndü şimdi! Kargalar sabah akşam başımızda alıştırdık bizden peynir istiyor. Biz de adeta dün kovaladığımız kargaları bekliyor her gün onlara ikramda bulunuyor birlikte kahvaltı yapıyor sanki kovaladığımız kargalara borcumuzu ödüyoruz.

Zira Allah birçok hayvanı insan üzerinden rızıklandırıyor. Birçok zararlı ile karga vb. canlılar mücadele ediyor. İnsanın sağlıklı, huzurlu yaşama iklimini inşa ediyor.

Mesela son yıllarda kene ısırması gündemde. Köylerde tavuk beslense hiç kene olur mu?

Kabaköy’de ayılar, tilkiler kapı önlerindeki çöpleri karıştırıyor. Kümeslerde tavuk olsa bahçelerde bol armut olsa kapı önlerine ayı, tilki gelir mi?

Kurtla karga her zaman doğada paslaşırmış. Karga kurda avın yerini gösteriyor kurt avlayınca hissesini nasibini alıyor.

Doğanın dengesi hayvanların misyonu var. Herkes rolünü misyonunun yaratılışının gereğini yapıyor.

Kabaköy Yaylasında geçen yıl koyun, dana öldü. Ölüsünü ayı, kurt, tilki, kuş, karga yedi. İşte insanın doğadaki temel fonksiyonu kaybolursa felaketler kapımızı daha çok çalar.

Bolulu bir öğretmenin Malatya Pötürge’de yürek burkan hikayesi! Bolulu bir öğretmenin Malatya Pötürge’de yürek burkan hikayesi!

Evet bunun için köyler yaylalar şenlensin. Ekelim, dikelim, biçelim hayvan güdelim. Zira birileri rızk için bizi bekliyor.

Selam olsun köylerde ocak tüttürenlere, kapıları açanlara, kedi köpek bakanlara helal olsun alkışlıyoruz.

Sabri Şenel / 17.07.2022 - İstanbul

Editör: Kerim Öztürk