Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi Ukrayna, Oyunun Sonu Nedir? Bütün Bir Ülkenin Özelleştirilmesi
 Türk Dünyası için sevindirici bir gelişme...
Azerbaycan ve Türkmenistan arasında yıllardır sorun yaratan Hazar Denizi'ndeki petrol yatağı konusunu, ortak işletme anlaşması imzalanarak çözüldü.
Türkmenistan ve Azerbaycan’ın Dışişleri Bakanları Türkiye'de bir araya geliyor. "Dostluk" adı verilen petrol yatağında iki ülke ortak çalışacak. Anlaşmadan memnun olan Ankara'nın eli de güçlendi.
Türkiye'nin başkent Ankara'da Dışişleri Bakanlarını bir araya getirdiği Azerbaycan ve Türkmenistan hattı, bir süredir kritik gelişmelerin yaşandığı bir bölge. İki ülke arasında, Hazar Denizi'ndeki "Dostluk" petrol yatağının ortak işletilmesi konusunda varılan ve Türkiye'nin de memnuniyet duyduğu bir anlaşma söz konusu.
Hem Azerbaycan'dan hem de Türkmenistan'dan 140 kilometre mesafede bulunan ve "Dostluk" ismi verilen yatak artık iki ülke tarafından ortak işletilecek.
Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhammedov, iki ülke dışişleri bakanlarının imza attığı törene video konferans yöntemiyle katılarak anlaşmaya verdikleri önemi ortaya koydular
SSCB döneminde, 1980'li yılların sonunda Azerbaycanlı jeologlar tarafından bulunan yatak, Hazar Denizi'nde iki ülkeye ait kullanım alanlarının tam ortasında bulunduğu için "Aralık" diye isimlendirilmişti.
Sovyetlerin dağılmasının ardından yatağa Türkmenistan'da "Serdar", Azerbaycan'da ise "Kepez" ismi verilmiş, her iki ülke de bu havzanın kendisine ait olduğunu öne sürmüştü.
Yatağın hangi ülkeye ait olduğu ve nasıl işletileceği konusu, yıllardır iki ülke arasında diplomatik sorunlara neden oluyordu.
Yatağın yaklaşık 60 milyon ton petrol, 100 milyar metreküp doğal gaz rezervine sahip olduğu tahmin ediliyor.
"Dostluk" yatağından çıkarılacak doğal gazın Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ve Trans Adriyatik Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TAP) ile Avrupa'ya da ulaştırılacak. Azerbaycan ve Türkmenistan'ın Türkiye ile üçlü iş birliği platformuna sahip olduğundan Türkmenistan'ın Hazar'da ürettiği petrol, Türkiye'nin Ceyhan limanı aracılığı ile zaten dünya pazarlarına çıkarılıyordu.

Editör: TE Bilisim