Abdülhamit'in Serveti Abdülhamit'in Serveti
 Her gün yüzlerce yoksulun iftarını açtığı Dağkapı Meydanı’ndaki çadır, iftara yarım saat kala dağıtıldı. Yemekleri döken, çadırın bezlerini yırtan grup, masaları ters çevirdi, sandalyeleri kırdı. Yemekleri de döken grubu, çadıra 30 metre uzaklıkta bulunan polislerin izlemekle yetinmesi dikkat çekti.

Diyarbakır Sur Belediyesi ile ABD Adana Konsolosluğu, geçtiğimiz yıllarda düzenlediği iftar programını tekrar yapmak istedi. Diyarbakır’a gelen ABD’nin Adana Konsolosu John Espinoza bir dizi temaslarda bulundu, akşam da Sur Belediyesi ile birlikte vereceği iftara katılmak için program hazırladı. Konsolosluğun Diyarbakır’a iftar vereceğini duyan aralarında Memur-Sen, Özgür-Der, Mustazaflar’ın da bulunduğu STK’lar, basın bildirisi yayınlayarak vatandaşları iftar saatinde programın düzenlendiği Dağkapı Meydanı’na çağırdı. STK’ların bu çağrısına Diyarbakır’daki bazı AKP yöneticileri de sosyal medya üzerinden destek verdi.

Saat 19.00 sularında iftar çadırının olduğu meydana gelen yaklaşık 300 kişilik grup, sloganlar atarak çadıra girdi. Grup, masaları devirdi, yemekleri döktü. Çadırın etrafındaki korkulukları söken grubu polis uzun süre izledi. Bazı vatandaşların çadırı dağıtanlara tepki göstermesi üzerine gerginlik çıktı. Polis bu sırada devreye girdi. Çıkan kavgada 5 kişi yaralanırken iftar programı iptal edildi. İftarını açmak için gelen vatandaşlar ise yerle bir edilmiş çadırı görünce şoke oldu. 80 yaşındaki Mehmet Gürbüz, devrilmiş yemek kazanlarının arasında bulunan iki parça ekmeği alarak iftar için bölgeden uzaklaştı. Bir kadın ise evde çocukların aç olduğunu belirterek, devrilen yemek kazanından tenceresine yemek aktardı. Espinoza da olaya tepki gösterdi. “Protesto etme hakkı önemli bir kritere sahip. Ama iftar yemeğini dökmek kabul edilemez.” diyen Espinoza, iftarın amacı Diyarbakır halkıyla beraber olmalarını sağlamak olduğunu ifade etti.

Editör: TE Bilisim