Çimento fabrikalarında gerekli önlemler alınmadığında Çimento fabrikası emisyonu sadece hava kirliliğine neden olmakla kalmayıp küresel ısınma, ozon tabakasının incelmesi, asit yağmurları, biyolojik çeşitlilik kaybı, azalmış ürün verimliliği ile sonuçlanan yerel ve küresel çevre etkisine sahiptir. Daha önemlisi insan ciğerlerine ağır tahribatlar vererek ölümcül sağlık sonuçları doğurmaktadır.

BAŞVURULARIMIZ SONUÇSUZ KALDI
 
Belde Belediye Başkanı Çetin Rıza Tanış, “Beldemiz sınırları içinde bulunan Çimento Fabrikasının neden olduğu toz ve kirlilikten dolayı özellikle bağ ve bahçelerimiz, kamelyalarımız, sosyal tesislerimiz, konut, işyeri vb. kapalı alanların çatı pencere gibi dış çevresi ve çocuk parklarımız çok zarar görmektedir  Çevre kirliliğine sebep veren fabrika tozları için gerekli önlemlerin alınması için defalarca Çevre, İklim ve Şehircilik Bakanlığı ve Gümüşhane Çevre, İklim ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gerekli başvuruları yapmamıza rağmen hala bir sonuç alınamamış ve belde halkımız sahipsiz bırakılmıştır” dedi.


 
 FİLTRELER ÇALIŞIYOR MU?
 
Tanış, beldenin toz bulutu ile kaplandığının altını çizerek sözlerini şöyle sürdürdü: Geçen sene tamamlanan TOKİ konutlarının çatıları, sebze, meyve ve tarım ürünlerinin üzerleri tamamen çimento tozu ile kaplanmıştır. Araçlarımızda oluşan çimento tozlarını sirkeli su ile yıkayarak çıkarmak zorunda kalıyoruz. Fabrika yanında bulunan İlköğretim ve Ortaokulumuz da okuyan çocuklarımız temiz hava yerine çimento tozu ve yakıttan çıkan kirli havayı solumaktadır. Okulun bina çatıları pencereleri ve dış mekân oyun parkları toz içinde kalmaktadır. Ne kadar temizlesek de birkaç gün içinde aynı hale gelmektedir. Fabrika ürünleri brandasız kamyon ve tırlarla taşınmaktadır. Yolları çevreyi sürekli kirletmektedir. Ayrıca bu fabrikada nasıl bir yakıt kullanıldığı da meçhul durumdadır. Parçacıklar halinde siyah bir atık oluşmaktadır. Fabrika dışında toz ve ses ölçümü yapacak bir tane dahi ölçüm aleti bulunmamaktadır.  Bu ölçüm cihazlarının beldenin belli noktalarında bulunması gerekmiyor mu? Çimento fabrikası tarafından açık alanda yapılan hammadde çalışmaları nedeniyle en ufak bir rüzgâr da bile beldemiz toz altında kalmaktadır. Hammadde tamamen açık alana dökülmektedir. Çocuk parkları, otobüs durakları vb. yaptığımız hiçbir sosyal tesis uzun ömürlü olmamaktadır. Çocuk parkının şu andaki maliyeti 300 bin TL’dir. Önceki seneler yaptığımız 6 çocuk parkını ve yaptığımız tüm tesisleri İki üç senede bir yenilemek zorunda kalıyoruz. Bu durum belediyemizi çok ciddi maddi kayba uğratmaktadır. Fabrika içinde yapılan lastiklerin öğütülerek yakıt olarak kullanılması işi için fabrika yetkilileri kimlerden izin almıştır? Belediye mücavir alanı içerisindeki fabrikanın belediyeden habersiz böyle bir imalat yapmasına kimler göz yummaktadır? Kaldı ki kimyasal bir atık olan lastiklerin yakıt haline getirilerek kullanılması ne kadar doğrudur. Bunların kanun tanımaz üretimine kimler izin vermektedir. 

Suriye’nin milli üniter yapısı korunmalı, sığınmacılar çiçeklerle uğurlanmalıdır Suriye’nin milli üniter yapısı korunmalı, sığınmacılar çiçeklerle uğurlanmalıdır

Vatandaşlarımız bahçe ve tarlalarından sağlıklı ürün ve yeterli verim alamamaktadır. Artık belde halkımızın da bu duruma tahammülü kalmamıştır. Fabrikaya kim tarafından nasıl bir denetim yapılmaktadır? Denetimlerde alınan sonuçlar şeffaf ve güvenilir midir? Baca filtreleri 24 saat boyunca çalışmakta mıdır? Tüm bu sorunlar karşısında Çevre, İklim ve Şehircilik İl Müdürlüğü nerde? Gerekli tedbirler alınmazsa haklı olarak tepkili olan insanlarımızın önüne geçemeyecek durumda olacağız. Bu da daha büyük sorunlara yol açacaktır.

Kaynak: takagazete

Editör: Kerim Öztürk