Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var. Son Posta - Amerikada Türkçe Konuşan Kabileler Var.

AB üyesi olmasına rağmen Türklük aleyhtarı ırkçı eğilimlerin güç kazandığı Bulgaristan’da üstüste altıncı seçime gidiliyor. 9 Haziran 2024/Pazar günü çifte vatandaş olup Türkiye’de yaşayan Bulgaristan Türkleri’de de yurdumuzda kurulacak sandıklarda oy kullanacak.

Geçtiğimiz yıllarda “Türkler Bulgaristandan atılmalı , Çingeneler sabun yapılmalıdır” diyecek kadar aşırılığa ulaşan bazı ırkçı Bulgarlar karşı olsa da, günümüz Bulgaristanında ciddi oy potansiyeline sahip olan çoğunlukla Türklerin temsil edildiği HAK ve ÖZGÜRLÜKLER HAREKETİ Partisi (HÖH) seçim sonunda hükümet ortağı olma potansiyeli taşıyor.

Bu amaçla Bulgaristan Türkleri’nin oylarını bölmeden tüm azınlıkların temsilcisi olan tek bir partide (HÖH veya Bulgarca adıyla DPS) toplamaları hem Bulgaristan’da demokrasinin gelişmesi hem de kendi gelecekleri açısından çok önemlidir.

Geçen seçimlerde bazı soydaşlarımızın egolarına ve kişisel hırslarına yenik düşerek diğer partilerde kendilerine ikbal aramaları nedeniyle soydaşlarımızın kafalarını karıştırmaya çalışmaları sonuç vermemiş olsa da dikkatli olmak ve bu tuzağa düşmemek gerekir. Türkiye’den de birçok seçmen “Yıllardır Türk’lerin büyük zorluklar yaşadığı ve yaşam mücadelesi verdiği günlerde, Bulgaristan’da yaşayan Türk’lerin yanında olan, kurulan hükümetlerde, koalisyon dönemlerinde yardımcı olan, Hak Özgürlükler Hareketi Partisi’ni destekleme kararı aldıklarını” söylüyor. Vatandaşa göre; oy verilecek adres bellidir, tartışılacak ve tereddüt edilecek hiçbir şey yoktur. “Herkes elini vicdanına koymalı, bölünmemek, güçlü olmak ve Bulgaristan’da demokratik geleceğin inşasına katkı sunmak için tek yumruk olarak (28) sıra numarasındaki HÖH/DPS’yi tercih etmeleri en mantıklı ve tutarlı seçimdir” diyorlar.

Sahip olunan temsil gücünü kaybetmemek için yapılacak tercih bizce de çok önemli. Bugün tüm Avrupa’da 10 milyon civarında Türk yaşadığını düşünürsek, diğer Avrupa ülkelerinde mevcut olan birkaç milletvekilliğinin yanında Bulgaristan Türklerinin HÖH/DPS vasıtasıyla sahip olduğu milletvekillerinin önemi çok daha iyi anlaşılacaktır.

HÖH/DPS yönetimi, TÜRKÇEYİ YAYGINLAŞTIRMAK, Müftülük meselesindeki sıkıntıların çözülmesi, vakıf mallarının iadesinin sağlanması ve Türkiye ile temasları daha üst seviyeye çıkarmak için etkin bir çalışma yapmayı yeni dönemin öncelikleri olarak belirlemeli. Geçmiş tecrübelerinin ışığında, milletvekili adaylarıyla umut veren Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS)’nin yeni dönemde çok başarılı olacağına kamuoyunu inandırmış. Kendisine oy verenleri mahçup etmeyeceklerini belirtiyorlar. Biz de hayırlısı diyor, seçimlerin Bulgaristan halkına hayırlı olması dileğiyle (28) sıra numarasında yer alan Hak ve Özgürlükler Hareketi (DPS)’ye başarılar diliyoruz.

Süheyl ÇOBANOĞLU
RUBASAM Başkanı

Whatsapp Image 2024 06 07 At 10.43.01

Editör: Kerim Öztürk