Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), 2023 yılı sonuna kadar yeni tescil edilecek araçlar ve mevcut trafiğe kayıtlı araçlar için katına çıkarıldı. Vergi ve harçlar, bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanı kararıyla birlikte zamlandı. Yurt dışından getirilen cep telefonlarının kaydedilmesi için gereken harç bedeli, KDV oranları, şans oyunları, otomobilde KDV, pasaport, noter ve vize harçları artırıldı.

Yeni zamlar sonrası sosyal medya hesabından değerlendirmelerde bulunan ceza hukukçusu Prof. Dr. Ersan Şen, şunları söyledi:

“Kamu harcamalarına kaynak arayışında olan Devlet; vergilere, harçlara ve ürünlere yapılan ve yapılacak zamlar üzerinden ve özellikle de dolaylı vergilerle para toplamayı hedefliyor. Bunun vatandaşa getireceği yük, satın alma gücüne etkisi ve vatandaşın dayanma gücü ayrı bir tartışma konusu, ancak 2023 yılının çoktan tahakkuk etmiş, ödemesi yapılmış veya yapılan motorlu taşıtlar vergisini, bir defaya mahsus olmak üzere yeniden tahakkuka sokarak, yine 2023 yılı için tahsile çalışmak Anayasanın 2. ve 73. maddelerine aykırıdır.

Müslümanların faiz sorunu Müslümanların faiz sorunu

Tahakkuku çoktan bitmiş bir vergilendirme konusunda, tahsil aşaması tamamlanmış veya tamamlanmakta iken, 2023 yılı için geriye dönük tahakkukun gündeme getirilmesi hatalıdır.

Hukuki belirlilik bulunmadığından Anayasa m.2’ye, vergiyi doğuran olay gerçekleştikten sonra geçmişe dönük verginin miktarında yapılan değişiklik nedeniyle de Anayasa m.73’e aykırıdır.”

Editör: Kerim Öztürk