Yeşil Kuşak Projesinden, Büyük Orta Doğu Projesine! Yeşil Kuşak Projesinden, Büyük Orta Doğu Projesine!

Havaalanı sadece Bayburt Havaalanı değil, Gümüşhane Bayburt iki ilin ortak havaalanıdır. Bayburt’a yaklaşık 25, Gümüşhane’ye 35 dakika mesafededir.

Trabzon ve Rize havaalanlarına çoğu kez yoğun sis yağmur vb. hava şartlarından dolayı iniş yapılamıyor. Şahsen haziran başında bir yakımızın cenazesi için Trabzon’a uçacaktık. İnişler uzunca bir süre için komple iptal edildi.

Sabiha Gökçen Havaalanında çok zor anlar ve çile çektik. Son anda Erzincan havaalanına iniş için rezervasyon yaptırdık.

Erzincan’a sorunsuz uçtuk ve oradan Gümüşhane’ye geçtik. Hiç bu yatırımlara itiraz edilebilir mi?

Elbette yatırım maliyeti ihale vb. sebeplerle eleştirmek mümkündür. Lakin Gümüşhane ve Bayburt’un çok özel iklimi vardır. Bölgenin özellikle bu iki güzide vilayetin hem florası hem tarihi kültürel mirası, doğası göz kamaştırıyor gelecek vaat ediyor.

İklim şartları itibariyle istisnasız her mevsimde ve şartta iniş yapılabilir bir havaalanıdır.

İki şehrin birbirinin devamı dağların avucunda nefis doğasıyla İsviçre olmaya aday bir cennet yurt köşesidir.

Dünyanın gündemine oturan ülkemizi çok olumsuz etkileyecek küresel ısınmada uzmanların ifadesiyle yıldızı parlayacak iklim değişikliklerinden çok daha az etkilenecek cazibe merkezi ve bölgedir.

Saf, temiz su kaynakları doğal yayla turizm adresidir. Çoruh, Harşit, Fırat nehirleri farklı istikametlere denize hava yolculuğuna nazire yaparcasına yolculuğu buradan başlar.

İki kadim Türk şehri nitelikli katma değeri yüksek turizm potansiyeli olmaya adaydır. Aslında Gümüşhane’den Bayburt il olup ayrıldıktan sonra bir elmanın iki yarısı ikiz iki şehir hem sosyal ve kültürel dokusu ile ayrılmaz bir bütündür.

Hemşehri ve kardeş şehirlerdir. “Ayrılsak da beraberiz” şarkısı ilişkilerin odağını yansıtır.

Havaalanı olmadan bu potansiyeli değerlendirmek mümkün değildir.

Mesela: Dünyaca ünlü kayak sporunda birincilikleri olan Muzaffer Demirhan Gümüşhane’den çıkarmıştır.

İşte bu yönüyle de kayak merkezleri olmaya aday şehirlerdir.

Akıl, bilim ışığında o coğrafyanın insanoğluna sunduğu nimetleri ancak alt yapı yatırımları, havaalanı vb. tamamlanarak insanlığın istifadesine sunulur.

Aynı zamanda potansiyel organik tarım ve hayvancılıkla insanı yaşatma potansiyel adresidir.

Bayburt özelinde genel siyasi tercihlere ait değerlendirme gerçeği yansıtmıyor.

Bölge insanı öz be öz Türk milletinin özelliklerini hayatına yansıtan kültürel genetik potansiyelini barındıran Dede Korkut, Nihal Atsız vb. kahramanlar çıkaran kadim Türk yurdudur.

O topraklarda Sakalar, İskitler, Kıpçak Türkleri, Krom vadisi, İmera Garagodil Türk milletinin binlerce yıldır yaşadığı kadim Türk yurtlarıdır.

1071 öncesi buralardaydık. Malazgirt savaşında Romen Diyojen’in ordusuyla Sultan Alparslan’a karşı savaşmak için Hristiyan Türklerden bir kısmı buradan gitmiştir.

Savaşın seyrinde Sultan Alpaslan’ın tarafına geçerek savaşı kazandıran bizim atalarımızdır.

İşte bu binlerce yıllık kadim Türk şehirleri havaalanını kadar demiryolunu da hak ediyor.

Gümüşhane ve Bayburt için havayolu kadar demiryolu bir sevdadır.

Bu iki şehre bu hava limanını çok görmemek gerekir.

Yap-işlet-devret yolcu garantisi vb. konular eleştirmek mümkün ve demokratik bir haktır ama havaalanına itiraz etmenin hiçbir mazur makul görülür tarafı yoktur.

Gümüşhane ve Bayburt’ta Cumhur İttifakı, Türkiye’nin ilk iki sırasını paylaşıyorsa bunun dersine iyi çalışamayan bölge insanı ile buluşamayan hassasiyetlerini anlayamayan rakibine çalışan muhalefette aramak gerekir.

Evet dersine iyi çalışan, projelerle gelen muhalefeti bölge insanı kucaklamaya hazırdır.

Etnikçi, federasyoncu, eyaletçi,  siyasi söylemler bilinenin tekrarıdır.

Yeni doğru şeyler söylemek lazımdır. Sırt üstü yatarak padişahı rüyada görmek isteyen muhalefet sınıfta kalmaya mahkumdur. Bu açıklamayı yapma fırsatını veren medyadaki dostlara teşekkür ederim.

Doğu Karadeniz’in bu iki güzide şehri daha fazla ihmal edilmemeli. Bölge Doğu ve Güneydoğu Anadolu’ya açılan yolların güzergahında çok acı kayıplar yaşadı. Artık yatırım, proje, hizmet zamanı. Bu yatırımlarda emeği geçen katkı yapan herkese minnettarız.

Sabri Şenel – 14.07.2023 / İstanbul

Editör: Kerim Öztürk