Fener Rum Patriği Bartholomeos, bir süredir tadilatta olan Heybeliada Ruhban Okulu’nun akıbetine ilişkin Yunanistan basınına konuştu. Bartholomeos, okulun yeniden faaliyete geçmesi konusunda iyimser olduğunu dile getirdi. Konuyla ilgili talimatın AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldiğini söyleyen Bartholomeos, “Okulumuzun yeniden faaliyete geçmesi eşiğinde bulunduğumuza artık eminiz” diye konuştu.

Milli Merkez'den ‘teğmenler’ açıklaması: “Teğmenlerimize  dokunma. Hepimiz Mustafa Kemal’in askeriyiz.” Milli Merkez'den ‘teğmenler’ açıklaması: “Teğmenlerimize dokunma. Hepimiz Mustafa Kemal’in askeriyiz.”

Ayrıca, okuldan bir heyet ve Millî Eğitim Bakanı’nın danışmaları arasında okulun işleyişiyle ilgili formül bulmak için iki toplantı yapıldı. Öte yandan Fener Rum Patrikhanesi’nden beş kişilik bir ekibin teknik detayları görüşmek üzere önümüzdeki hafta Ankara’ya gitmesi bekleniyor.

Müzakereler başarıyla sonuçlanırsa, okul iki yıl içinde yeniden açılabilir.

Tekin: “Heybeliada Ruhban Okulu’nun açılması siyasi bir karar”

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, 28 Mayıs’ta Heybeliada’ya gerçekleştirdiği ziyaret sırasında okulun yeniden açılması için çalışmaların devam ettiğini söyledi. Tekin, bu konuda yoğun bir çaba sarf ettiklerini söyledi. Bakan Tekin, “Okulun yeniden faaliyete geçmesi için gerekli hazırlıkları yapıyoruz” dedi.

Ardından CNN Türk’te konuşan Tekin, okulun açılmasının siyasi bir karar olduğunu dile getirdi. Tekin, “Bu kararı Cumhurbaşkanımız ve Dışişleri Bakanlığımız verecektir. ‘Açılsın’ derlerse, yol haritamız hazır. Okul ziyareti yaparak teknik hazırlıklarımızı tamamladık ve raporladık. Yakında son bir görüşme gerçekleştireceğiz” diye konuştu.

Okul 1971’de kapatıldı

Heybeliada Ruhban Okulu, teoloji eğitimi veren özel bir yüksekokuldur. Halk arasında kısaca “Ruhban Okulu” olarak bilinen kurum, İstanbul-Heybeliada’da, Ümit Tepesi’nde yer alır. Okul, 1844 yılında din adamı yetiştirmek amacıyla kuruldu. Atina Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden sonra bu alanda açılan ilk akademik kurum olma özelliğine sahiptir.

1923 yılına kadar “Yüksek Ortodoks Teoloji Okulu” olarak bilinen okul, daha sonra bulunduğu adanın ismiyle anılarak “Heybeliada Ruhban Okulu” olarak tanınmıştır. Ancak 1971’de Türkiye’deki özel yüksekokulların devlet denetimine alınmasıyla, bu duruma itiraz eden Fener Rum Patrikhanesi’nin kararı doğrultusunda okulda teoloji eğitimi sonlandırıldı.

Kaynak: eKathimerini

Editör: Kerim Öztürk