Büyükşehir yasa tasarısıyla 29 il özel idaresi, 1591 belde belediyesi ile 16 bin 82 köyün tüzel kişiliği sona ermiştir... Büyükşehir sınırlarındaki beldeler mahalleleri ile köyler ise mahalle olarak ilçe belediyelerine katılmakta, diğer illerde tüzel kişiliği sona erdirilen belde belediyeleri ise köye dönüştürülmüştür...
Türkiye'yi eyaletlere bölecek, başkanlık sisteminin altyapısını hazırlayacak, Güneydoğu'da özerkliğin altyapısını oluşturacak bu yerel yönetimler yasasını sessiz- sedasız bir şekilde Meclis'e getirilmesi, geçirilmesi düşündürücü…
Kabul edilmesi istenen bu yasa ile 28 yıldır terörle mücadele eden ülkemizde, devletin atadığı Valilerin yetkileri tırpanlanmaktadır. Yasayla birlikte özellikle, sandık hâkimiyetinin olmadığı bazı bölgelerdeki bölücü örgüt temsilcilerine seçimlerin kazanılmasının garantisi sağlanmaktadır…
Siyasi irade, nüfusu az olan beldelerin belediye yönetimlerinin külfet oluşturduğunu iddia ediyor ancak, bu yasa ile çoğu beldenin nüfusu birçok ilçenin nüfusunu çok fazla geçtiği halde onlarda köye dönüştürülmek isteniyordu…
Seçim yasası gibi, ülkenin kaderini çok fazla etkilemeyecek bir değişiklik için Anayasa değişikliği gerekirken böylesine önemli bir kararın meclis çoğunluğu ile alınması doğru değildir ve mutlaka bu konuda referandum yapılmalı idi…
İlgili kanunun 4.maddesi hiçe sayılıp tek ölçüt olarak nüfus dikkate alındı... Coğrafi uygunluk ve ekonomik gelişmişlik göz ardı edilmiştir…
Bu yasa ile bu şehirlerin mülki sınırları içinde yaşayan vatandaşlarımız ağır vergi yükü ve imar kanunları ile karşı karşıya kalmıştır...
Hükümet erkini elinde tutanlar İstanbul ve Kocaeli’ni büyükşehir yaparken; Anadolu’nun en ücra kentini de, hiçbir coğrafi özelliği uygun olmayan, ekonomik gelişmişlik anlamında Türkiye’nin son sıralarında yer alan bir ilini de büyükşehir yaparak ne hedefledi dersiniz… zira bunu akılla mantıkla açıklayamazsınız.
Açık ve net söylüyorum. Bu durum Türkiye’nin idari yapısını değiştirmektedir... Bu köklü bir değişikliktir. Bunun için anayasa değişikliği gerekmiyorsa, referandum yapılmıyorsa bile Meclis'te mutlaka gizli oylanma yapılmalıydı... Ak Parti içinde bu ülkenin bölünmesine karşı çıkacak mutlaka vatansever milletvekilleri gurup kararı olmadığı ve gizli oylama yapıldığı takdirde bu yasaya red oyu vereceklerinden hiçbir şüphem yoktu…
İktidar milletvekilleri arasında bile bu kanuna karşı olanlar mutlaka vardır ve olmalıdır. Demokrasilerde hiç kimse Meclis’in iradesine ipotek koymamalı ve tek adam yönetimi behemehâl terk edilmeli. Milletvekilleri özgür iradeleri ile karar verip oylarını kullanmalı…
60 bin nüfusa sahip Muğla ile 65 bin nüfusa sahip Mardin'in büyükşehir yapılmasına rağmen 75 bin nüfusa sahip Batman ile Türkiye'nin en büyük yüzölçümüne sahip illerinden biri olan Sivas'ın büyükşehir yapılmaması Büyükşehir yasa tasarısının gerçek amacını gün yüzüne çıkartmaktadır. Bu yasa ile Eli kanlı taşeron terör örgütünün talep ettiği özerklik ve federatif sistemin önü açılmaktadır. Başkanlık sistemi ve eyalet sistemine geçişin zeminini hazırlayanlar unutmayın bu millet bu oyunları eninde sonunda görecek ve bunun vebali altında ezileceksiniz. İlla ki Türk Milletinin bu kuşatmayı yaracağına inanıyorum.
FATİH HARŞİT, MART 2013