16 Ocak'ta Kazan'da, büyük Tatar şairi Abdulla Tukay'ın anıtının yakınında, Azatlık Tatar gençleri Birliği Tatar dilini desteklemek için tek başına bir eylem düzenledi. Birlik aktivisti elinde bir pankartla çıktı: "Rubin futbolcularının maaşları yılda 16 milyon avro (!). Dil geliştirme programı 111 milyon ruble (!). Tatar dilinin zorunlu eğitiminin geri getirilmesini ve dil geliştirme programının en azından futbolcu maaşları seviyesine çıkarılmasını talep ediyoruz."

Azatlık lideri Nail Nabiullin'e göre eylemin nedeni Tataristan'da dil koruma programına ayrılan fonun azaltılmasıyla ilgili haberlerdi ve Tatar aktivistler bu eylemle Tatar dilinin durumuna dikkat çekmek istiyorlar.

"Tataristan'ın devlet ve yerel dillerin geliştirilmesi programının finansmanını azalttığını öğrendik. Dil geliştirme programına ayrılan fonun azaltılması, özellikle de devlet Tatar dilinin kelimenin tam anlamıyla okullardan atıldığı bir dönemde çok çirkin.

Eylemden önce futbolcuların maaşlarını sorduk. Medyaya göre, Rubin futbol kulübü sadece 2023 yılında futbolcu maaşları için 16 milyon avro harcadı. Bu arka plan karşısında, dil geliştirme programı için zaten yetersiz olan fon miktarının azaltılması, cumhuriyet yetkililerinin bu dillerin, özellikle de Tatar dilinin geliştirilmesi konusunu ne kadar resmi bir şekilde ele aldıklarını göstermektedir. Kesintilerden önce bile fon miktarının son derece yetersiz olduğuna inanıyoruz. Futbolcuların kıyaslanamaz maaşları göz önüne alındığında, dil gelişimi için ayrılan fon miktarı Tatarlarla ve haklarımızla açıkça alay etmek anlamına geliyor. Başka bir deyişle, dillerin korunması ve geliştirilmesinin önemli olmadığı, önemli olanın oyuncuların nasıl koştuğu olduğu bize açıkça söyleniyor. Bu, anlaşmayı yenilemedikleri ve Tatar dilini seçmeli ders olarak bırakarak okullardan attıkları en az 2017'den beri kamuoyu önünde aşağılanmaya devam eden Tatar halkına ve Tatar kamuoyuna doğru bir başka tükürüktür. Son derece öfkeliyiz ve mevcut duruma kategorik olarak katılmadığımızı ifade ediyoruz.

Güney Kore, Türkiye farkı ve acı gerçek! Güney Kore, Türkiye farkı ve acı gerçek!

Bugün Tataristan'da tam teşekküllü bir Tatar milli eğitim sistemi oluşturmak önemlidir. Tatar anaokulları ve okullarının kurulmasıyla başlayıp ulusal bir üniversite ile sona erecek. Aynı zamanda, bakanlıklar, daireler ve belediyeler için iki dilli personel yetiştirilmesine dikkat etmek önemlidir. Buna ek olarak, dilin tam gelişimi için modern Tatarca içeriğin oluşturulmasını finanse etmek önemlidir.

Azatlık Tatar Gençleri Birliği, Tataristan'daki tüm eğitim kurumlarında Tatar dilinin zorunlu olarak okutulmasını talep etmektedir" - diye vurguladı Azatlık lideri Nail Nabiullin.

Editör: Kerim Öztürk