RÖPORTAJ

"Köktürkçe'nin bilgisayar dünyasına kazandırılması - 1990'dan günümüze"

Esenlikler sevgili dergi takipçilerimiz, 
Bu haftaki konuğumuz, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tuğrul Çavdar.

Kendisi 35 yıldır GökTürkçe/KökTürkçe üzerine çalışıyor ama Türkolog değil, bir bilgisayar mühendisi. Zaten başarısının sırrı da burada yatıyor: Hem bilgisayar dünyasına, hem de GökTürkçe’ye hâkim olması nedeniyle yıllardır. “GökTürkçe’nin Bilgisayar Dünyasına Kazandırılması” için çaba harcıyor. İlk kez 1995 yılında bilinen ilk Gök Türkçe yazı fontunu O yapıyor. Sonra O’nu başkaları da takip ediyor ve başka fontlar yapıyorlar. Kendisi şu ana kadar 50’den fazla türevi olan 8 ana Göktürkçe font yapmış durumda.

Daha sonraları Sayın Çavdar, halen internet üzerindeki en kapsamlı GökTürkçe klavye, sözlük ve çeviri sitesi olan www.tamga.org’u kuruyor ve yazılımlarını her geçen gün daha da geliştiriyor. Kurduğu bu benzersiz sitenin ziyaretçi sayısı çoktan 3 milyonu geçiyor. Site, dünyanın her yerinden, GökTürkçe’ye ilgi duyan ve Türkoloji alanında çalışan insanlar tarafından, ücretsiz olarak ve çok sıklıkla kullanılıyor. Yine birçok TV dizisinde kullanılan GökTürkçe yazı fontları da Tuğrul hocaya ait ve jeneriklerinde mutlaka kendisinin adı geçiyor.

Şimdi sözü Sayın Tuğrul Çavdar’a bırakıyorum. Tamga.org sitesinin özelliklerini, GökTürk yazısını, bu yazının sayısal ortama yani bilgisayar dünyasına adım adım nasıl kazandırıldığını, geliştirdiği fontları ve yazılımları, hepsini kendisinden dinleyelim…


https://www.facebook.com/100009114506194/posts/3109593416021111/?d=n