Gözler Afrin’deyken Türk Silahlı Kuvvetleri, operasyonlarına Irak’ın kuzeyinde devam ediyor. Türk Silahlı Kuvvetlerince Irak'ın kuzeyindeki Hakurk'ta saldırı hazırlığında olan 12 silahlı terörist, hava harekatıyla etkisiz hale getirildi. Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan bilgilendirmede, Irak'ın kuzeyindeki Hakurk'ta saldırı hazırlandığındaki 12 silahlı bölücü terör örgütü mensubunun, 20 Mart'ta düzenlenen hava harekatında etkisiz hale getirildiği kaydedildi.

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da yaptığı açıklamada Sincar’a operasyonun sinyallerini şu sözlerle vermişti; “PKK rahat durmuyor. Bu sefer Irak’ta başladılar. Eğer Irak merkezi yönetimi PKK’yı temizlemezse, Sincar’da onları biz temizleriz. 2 gün içinde Sincar’da 38 PKK’lıyı etkisiz hale getirdik. Devam ederse daha ileri gideriz.  Şu anda Mehmedimiz gereğini yapıyor. İhtiyaç olursa önce ben ondan sonra milletim hep beraber gideceğiz. Oranın kontrolünü, yönetimini kontrolümüz altına alıyoruz. Çok çektiler, bir an önce onları oradan kurtarmamız lazım. Kahraman askerlerimiz, polislerimiz, jandarmamız, her biri arslan parçası olan ÖSO kardeşlerimiz terör örgütünü paçavraya çevirerek yollarına devam ediyorlar. En başından beri kimin ne dediği, ne yaptığı belli değildi. Şimdi hepten dağılmış durumdalar.”

Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli Ümit Özdağ ‘Türk Çernobili’ diyerek faciaya karşı böyle uyarmıştı: Acil durum ilan edilmeli

 

Hakurk’a düzenlenen “Kararlılık Operasyonu”nu Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar, TÜRKSAM için değerlendirdi.

 

Biz Afrin Zeytin Dalı Harekatı’na odaklanmışken, Yüksekova 3’ncü Piyade Tümenine bağlı birlikler, 11 Mart’tan itibaren sessiz sedasız bir sınır ötesi operasyon başlattılar. Alan – zamanlama – planlama - uygulama ve etki gibi nedenlerle büyük bir önem taşıyan bu harekatta, “Bu sabah 9.45’te hava akınıyla etkisiz hale getirilen 9 teröristle birlikte” şu ana kadar 50 “dağ kadrosu” terörist imha edilmiş durumda.

YPG/PKK’nın etki, moral, propaganda açısından en kıymetli teröristlerinin hedef alındığı-imha edildiği ve “Girilemez” dediği yerlere girildiği bu sınır ötesi harekât: “Sözde” bahar atılımı yapacağını, Afrin’in intikamını Şemdinli’de alacağını iddia ettiği bir güncede YPG/PKK’ya tokat gibi bir cevap oldu.

Şemdinli 34. Hudut Tugayı ve Dağ Komando Tugayının unsurları, kuş uçumu 15 km içeri girmiş, şu an Hakurk’un kalbi sayılan Armuş Kampı başta olmak üzere, bölgeyi hallaç pamuğu gibi atmış durumdalar.

Hatta Kani Rash bölgesinde PKK’nın “sözde” iradesini temsil eden mahkemeye de girilmiş durumda. Artık o mahkeme yok!

 

Bu sınır ötesi harekatın teknik adı: “Önleyici Müdahale Konsepti” çerçevesinde icra edilen “Kararlılık Operasyonları”

 

Operasyonlar Nasıl Bir Etki Üretecek?

 

1- PKK terör örgütünün yıllardır süren varlığı burada artık bitmek üzere.

2- Kaçakçılıktan elde ettikleri kazanç, rant ve aldıkları haraçlar da bitti.

3- Kani Rash’taki sözde mahkemeleri vasıtasıyla vatandaşlar üzerinde ürettiği etki de bitti.

4- Ayrıca Hakurk yavaş yavaş Kandil yolunu da açar gibi gözüküyor. Kandil’le ilgili İran ve Irak merkezi hükümetiyle işbirliği, burada çok önem kazanmış durumda. Artık PKK’yı bu dağlardan tamamen def etmek için bir fırsat var.

5- TSK’nın sınır güvenliğini sağlamak için, artık sınır ötesine konuşlanacağı, Irak merkezi hükümeti; “artık ben gelip karakol açacağım” deyinceye kadar en az 5 Km derinlikte kalıcı olarak varlığını devam ettireceği görülüyor.

6 -  Benzer bir durum da Avaşin-Basyan Hattı için de geçerli. O bölgede de artık TSK sınırı 5 km öteden tutuyor.

7- Hatta büyük çatışmalarla ele geçen Zer T.’den sonra Zap bölgesi de 5 km. içeriden tutuluyor.

 

Özetle denilebilir ki artık Hakkari bölgesi % 95 güvenli halde…

 

Dünya güzeli Cilo - Buzul Dağı – İkiyakalar – İkiKaralar - 3500 metredeki Göller Bölgesi, kısaca olağanüstü bir tarih-iklim-doğa ve topoğrafya alanı, artık insanımızın oralara gelebileceği güzel günleri bekliyor. Uzaktan sağlanmaya çalışılan güvenlik, ülke bölge ve insanlık için barış, kardeşlik, refah ve zenginlik demek. En kısa zamanda gerçekleşmesi ümidiyle.

 

 

http://www.turksam.org/tr/haberin-yorumu-detay/1793-onleyici-mudahale-konsepti-cercevesinde-hakurk-a-kararlilik-operasyonu


Editör: TE Bilisim