İktidarın son seçimlerde büyük müjdelerle açıkladığı ‘yerli-milli’ petrol ve doğal gaz seçim bitince kayıplara karıştı. Türkiye’nin önümüzdeki üç yıllık ekonomi haritasını gösteren Orta Vadeli Program’da (OVP) ne yerli petrol ne de yerli doğal gaz yer aldı. OVP’ye göre, önümüzdeki üç yılda Türkiye’nin enerji ithalatı azalmayacağı gibi daha da artacak. Resmi veriler, yerli ve milli denilerek müjdelenen doğal gaz ve petrolün üretilip ekonomiye kazandırılacağı iddialarını tümden yalanlıyor.

2025-2027 yıllarını kapsayan OVP’de önümüzdeki 3 yılda hem petrol fiyatları hem de Türkiye’nin yurt dışından ithal edeceği enerjiye ödenecek paraların dökümü yer alıyor. OVP’ye göre, bu yılın sonunda 84.9 dolar olan petrolün varil fiyatı önümüzdeki yıl 83.8 dolara, 2026’da 81.4 dolara 2027 yılında da 79.6 dolara kadar düşecek.

74.5 MİLYAR DOLAR GİDECEK

Gabar başta olmak üzere hem yerli petrolün üretilmeye başlanması hem de ithal petrolün dolar bazında ucuzlaması nedeniyle normalde Türkiye’nin enerji ithalatının gelecek 3 yılda düşmesi gerekiyor. Enerji ithalatının içerisinde doğal gaz da yer alıyor. Türkiye’de rekor düzeyde doğal gaz bulunduğu söylendiğine göre, enerji ithalatında bir düşüşün de doğal gaz kaynaklı yaşanması bekleniyordu. Ancak OVP’ye göre Türkiye’nin enerji ithalatı önümüzdeki 3 yılda azalmadığı gibi daha da artacak. Bu yıl ithal edilen enerji kaynaklarına 69.4 milyar dolar döviz ödeyecek olan Türkiye’nin ithal enerji faturası gelecek yıl 71.9 milyar dolara, 2026’da 72.8, 2027’de 74.5 milyar dolara çıkacak. Bu veriler, yerli ve milli denilen petrol ve doğal gazın önümüzdeki 3 yılda da ortada olmayacağını gösteriyor.

Halk inansın diye bedava dağıtıldı

Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor. Tefeciler Varlık Fonu'nun vereceği fahiş faizi duyunca birbirini ezdi. Somali bile böyle borçlanmıyor.

İktidar en son 2023 genel seçimleri ile 2024 yerel seçimleri öncesinde halka hem yerli ve milli doğal gaz hem de yerli ve milli petrol müjdeleri açıkladı. Üstelik bulunduğu söylenen doğal gaz ve petrolün ‘rekor düzeyde’ olduğu iddia edildi. Genel seçimlerin öncesinde müjdelenen rekor doğal gaz için Filyos’ta bir doğal gaz işleme merkezi kuruldu. Seçmeni inandırmak için de sözde yerli ve milli doğal gaz halka bir ay bedava, bir yıl da indirimli olarak dağıtıldı. Ancak bedava dağıtılan gazın da ithal olduğu, maliyetin ise yine Hazine’den karşılanarak halkın sırtına yüklendiği sonradan ortaya çıktı.

Editör: Kerim Öztürk