SİYASET VE LİDERLİK

Siyaset her şeyden önce,insan odaklı çağdaş bir yönetimin anlayışını temsil etmelidir.Siyasetin amacı; insanlarını daha iyi şartlarda yaşatmak, korumak ve halkına mürevveh bir hayat yaşatabilmenin aracı olarak düşünülmelidir.Siyaset kurumu ve bu kurumun başında bulunanların hedefi; vatandaşlarının temel ihtiyaç ve taleplerinin karşılanmasını hedef alan bir vizyona sahip olan kişilerden müteşekkil ise o toplum huzur bulur..
Siyasi partileri uzun vadeli ve kalıcı başarıya götürmenin yollarından birisi, vatandaşlarının ihtiyaçlarının karşılanmasından geçer. Toplumun objektif ihtiyaçlarını göremeyen ve insan odaklı politika üretemeyen siyasi partiler kısa sürede yok olmaya mahkum olacaktır.Ülkemiz bu şekilde kaybolan siyasi partiler mezarlığına dönüşmüştür!...
Liderlik; bir toplumu idealler etrafında toplayan ve yeni ufuklara kanatlandırmasını bilen kişinin ortak özelliğidir. Liderlik, vazife edindiği yükümlülükleri,görev aşkı ile,el birliği ile ve sabırla yerine getirme ve ifa etme sanatıdır.
Liderlik, karar verebilme,verdiği kararı uygulama,kendine güvenme, çapraşık ve karmaşık işleri basite indirgeyerek yerine getirme ve bir zeka sanatıdır. Lider hem karizmatik ve dirayetli hem de demokrat olmalıdır. Eleştirilere açık ve eleştirilerden ders çıkarma liderin vazifesi olmalıdır.
Liderlik başkanlık ya da yöneticilik değildir. Bulunduğu toplumda şu veya bu sebeplerle, belki bir çok kişi başkan ve yönetici olabilir fakat bir çoğu lider olamaz.Lider arkasından iz bırakandır.
90 yıllık Türkiye Cumhuriyetinde bir çok yönetici ve başkanlar gelip geçmiştir.Ama yetişen lider sayısı bir elin parmak sayısı kadar azdır.Dost düşman bütün dünyanın gıpta ile saygı duyduğu, ve Türk tarihinin en büyük liderleri arasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk liderdir.. Ülkücü hareketin başbuğu rahmetli Alparslan Türkeş bir liderdir...
Lider, olumlu ve de olumsuz olsun; icraatlarının arkasından konuşulan,kafa yorulan ve gündemde olandır.Lider toplumu kucaklayan ve yön veren kişiliğe sahiptir.Kimsesizlerin ve darda kalanların sığındığı,haksızlık yapanların kendisinden çekinilen bir kişiliktir. Lider hiç bir zaman ben yaptım demez biz yaptık demesini bilendir.Egolarını aşmış,strateji ve bilgi üreten kişidir.
Liderlik başlı başına politik kişilik olarak değerlendirilemez.Lider devletini ve gelecek nesilleri düşündüğü halde, çoğu politik kişilik önündeki seçimleri kazanmayı düşünür...Lider aynı zamanda iyi bir politikacıdır ama her iyi politikacı her zaman iyi lider değildir.
Lider kararlıdır, irade sahibidir. Kararlı olma kitleleri daima olumlu motive eden itici güçtür.Toplum dinamiklerini etkileyen ve ayakta tutmasını bilen güçtür. Topluma güven aşılamak, kendini kabul ettirmek, lider olmanın ilk temel özelliğidir. Toplumun uzun vadeli bile olsa,ihtiyaç,istek,coşku ve tutkularını yerine getirebilmek için güven aracı olmalı,lokomativ vazifesini üstlenen kişidir lider....
Politik gelgitlere her türlü entrikalara karşı hazırlıklı olan, tuzağa düşmeyen,fikrinden,zikrinden ve davranışlarından taviz vermeyen önder bir siyasetçi kişiliği taşımalıdır.
Lider iyi bir yöneticidir ama,her yönetici lider olamaz.Yöneticiler çoğu zaman atama ile iş başına geldikleri halde lider ise; bilgi ve becerisiyle, dirayetiyle, kabiliyet ve risk almasıyla, insiyatif kullanmasıyla ön plana çıkıp kendisini gösteren ve kabul ettiren kişiler lider olma vasıflarını üzerinde taşımıştır.
Lider kişi vizyon sahibidir. İnsanları motive etmesi ve onları heyecanlandırabilmesi için kendisi inanmalıdır.Sonra da inandıklarını topluma vaat edebilmelidir.Liderler istikrar ve sürekliliği sağlamada en önemli faktördür.
Baskı guruplarına ve terör odaklı faliyetlere karşı,çözüm paketleri şu veya bu paketleri altında taviz vermeden millet ve devlet menfaatlerini en üst noktada tutan savunan kişi liderdir...Halkına müşfik ve koruyucu; birlik ve beraberliği bozan ve her türlü terör faaliyetlerine karşı çelikten bir yumruk olmasını bilen kişidir...
İnsanları, güç, mevki, kapasite,yetenek ve durumlarına göre tartabilen ve doğru yerlerde doğru değerlendirmesini bilen kişiler liderdir..Liderler çoğu zaman bulundukları toplumda kahramandırlar veya kahraman olmaya namzet adaylardır.
Yerleşik ve düzenli toplumlar kendilerini idare etmek için kahramanlara ihtiyaç duymazlar.Demokrasinin işleyen kuralları toplum çarkını döndürmeye yeterlidir. Fakat yeterince gelişmeyen az gelişmiş toplumlar, demokrasinin kurallarının işletilmediği toplumlar, dışa kapalı ve biatçı toplumlar,bir hedef koymak ve bozulan işleri düzene koymak için hep bir kahramana ihtiyaç duyabilen yapıda olanlardır.
YÖNETİCİLERDE YETERSİZLİK
Lider yeterli bilgi ve donanıma sahip olmalıdır.Herhangi bir mesleği icra etmek ve ihtisas sahibi olmak için; okul ve üniversite'de uzun süreli eğitim almak zorunlu olduğu halde; ülkeyi ve milleti yönetmek adına iddia sahibi olan yöneticilerde ve siyasi partilerde böyle bir zorunluluk getirilmemiş olması demokrasinin en büyük handikabıdır.Bir siyasi partide yönetici olmak isteyenlerde;en az bir şirket yöneticilerinde ki bilgi ve beceri kadar zorunluluk şartı aranmaması,siyasi dalkavukların hak etmeden iş başına gelerek makam işgal etmesi sonucunu doğurur. Ülkemizde de bunun örnekleri sayılamayacak kadar çoktur.
Çağdaş ve demokratik yönetimlerde; planlama, teşkilatlanma, yakın koordinasyon, yürütme ve denetleme en önemli unsurlar olarak öne çıkmaktadır.Sürekli değişen ve gelişen dünyada toplumların var olan meselelerini çözme sorumluluğunu yerine getiremeyenler,başarısız ve yeteneksiz yöneticilerdir...
''Her şeyin en iyisini yalnız ben bilirim...'' megolamanlığı yetersiz yöneticilerde siyasi körlük olarak karşımıza çıkar. Eleştirilere tahammülleri yoktur.Empati yapamazlar.Eleştiri yapanları da yok etme ve bertaraf etme anlayışına girerler.Bu özelliklere haiz olanların lügatlarında öz eleştiri hiç bir zaman mevcut değildir!... 29.07.2015
Türk Ocakları
Ümraniye Şube Başkanı
AV.Faruk Ülker