Hasan Can, Belediye Başkanı olmadan 6 yıl önce kardeşlerinin de içerisinde olduğu, kurduğu cok ortaklı GİRİŞİM A.Ş.’yi kãr’a geçiremedi ama, 2004 yılında belediye başkanı olduktan sonra Can Ailesi’nin yükselişi de başlamış oldu... Can kardeşler, önce Marmara İnşaat’ı ardından gıda ve iletişim sektöründe üç yeni şirket daha kurdu, Oğul Mahmut Halil Can bu dönem iş hayatına atıldı, hızla yükseliyor...

İLK KEZ KULVAR YAZMIŞTI...

Ümraniye Belediye Başkanı Hasan Can’ın belediye başkanı olmadan önce, 1998 yılında kurduğu ve kãr’a geçiremediği çok ortaklı Girişim A.Ş.’yi 2004 yılında Can belediye başkanı seçildikten sonra ilkez Kulvar Gazetesi gündeme getirmişti. O dönem, geride kalan 6 yılda bu şirket kãr ettirilimemiş ama, Hasan Can bu şirket ortaklarını belediye meclisine ve başkan yardımcılıklarına taşımış ve bu haberimiz gündem yaratmıştı...

CAN AİLESİ’NİN YILDIZI PARLIYOR...

Belediye Başkanı olduktan sonra Ümraniye Belediyesi’nden kardeşlerine ve yakınlarına ihale verdiği yönünde hiç yayınımız olmadı, çünkü işin o kısmı kapalı kutu, dolaylı işler ile ilgili bilgi almak zaten mümkün değil. Ancak; Özellikle son yıllarda Ümraniye ilçesi, belediye başkanının kardeşlerinin ve oğlunun kurduğu şirketleri ve şirketler üzerinden Can Ailesi’nin zenginliği konuşuluyor.  Şirketler ve ortaklıklarla ilgili haber ayrıntısı...


Yerel yöneticiler genelde yaptıkları hizmetleri ile anılırken, Ümraniye’yi 9 yıldır yöneten Belediye Başkanı Hasan Can son dönemde sokaktaki insanlar tarafından “zenginleşmesiyle” anılıyor. Halbu ki; 28 Mart 2004 seçimlerinde Ak Parti’den Ümraniye Belediye Başkan adayı gösterilen Hasan Can’ın gazetemiz Kulvar’da yayınlanan mal varlığı, iki daire ve bir de 1998 yılında çok ortaklı olarak kurduğu, kar ortaklığına dayalı ama, kãr edememiş GİRİŞİM A.Ş.’nin 1000’de 76’lık hissesine sahipti. Can, belediye başkanı olduktan sonra yasal olarak bu şirketteki görevini bıraktı, kardeşi Selim Can şirketin başına geçti ancak, şu ana kadar ortaklarına kãrpayı ödemeyen şirket durumundalar.

 

...Ve Can ailesi

hızla yükseliyor.

   Hiç kuşkusuz, herkes ticaret yapabilir ve ortaklarını da özgürce seçebilir. Ancak, bir ailenin bir bireyi siyasetin üst noktasına ulaşmış, hele günümüzde “siyasi nüfuz’un tavan yaptığı bir dönemde, ailenin diğer bireyleri, memuruyetten ticarete atılıyor ve hızla yükseliyorsa, bu yükseliş bölge halkının dikkatlerini elbet üzerine toplayacaktır.

   Her fırsatta; Ümraniye’ye Türkiye ortalamasının çok üzerinden bir oranda imar izni vermekle övünen, ilçede 30 milyar TL imar rantı yarattık diyen belediye başkanının kardeşleri bir araya gelerek, İstanbul Ticaret Odası’na kayıtlı, 577799/0 sicil numaralı Marmara Yapı İnşaat Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi’ni kuruyorlarsa, bu ne anlama geliyor diye sormamak elde değil. Şirketin ortakları ise; Hüseyin Can, Hasan Can (Yeğen), Mahmut Halil Can (Başkan Can’ın oğlu) Mehmet Akif Can ve Selim Can. Diğer ortak Nurettin Kara ise Can ailesinin ortak şirketlerinin değişmezi belli ki, aileye yakın bir isim.

   Hasan Can’ın Ümraniye belediye başkanı olmasından sonra, küresel sermayenin inşaat alanında Ümraniye’yi mesken tutması hiç kuşkusuz tesadüfg değildir. Ümraniye’de tüm imar planlarına rağmen, her yapılan yeni plaza’nın, AVM’nin “imar plan tadilatı” gerektirdiği durum, örtülü bir gelir kaynağı oludğu açıktır. Hele ilçenin bırçok bölgesiyle ilgili olarak, ilçe belediyesi Büyükşehir’in 1/5000’lik planlarına karşılık, 1/1000’lik planlarına yapmıyorsa, ilçenin imar rantı plan tadilatlarıyla ikili ilişkiler çerçevesinde yürütülmesi oldukça düşündürücü değil midir?

   Normalde, bir çok mimarlık bürosu, belediyeden projelerinin onaylanmasını aylarca beklerken, müteahhitler bu bekleyişten sıkıntı duyarken, Can kardeşlerin sahibi olduğu Marmara Yapı İnşaat’ın projelerini belediye’de bekletmeye hangi belediye görevlisi cesaret edebilir? İş başkanın kardeşleri olunca; projeler anında çıkar, imar birimi seferber olur. Ancak, belediyeye yakın olmayanlar aylarca bekler, “İmar Durumu” belgesini bile almakta güçlük çekerler ve  sırf bu yüzden BİMER’e (Başbakanlık İletişim Merkezi) şikayetler olmuştur. Kısacası, Ümraniye’de en iyi iş yapan müteahhitlik firması başkan Can’ın kardeşleri ve oğlunun sahip olduğu Marmara İnşaat’tır.

 

2010-2012 Şirketler peş peşe kurulur...

Ümraniye Ülkü Ocakları’ndan Tam Destek! Ümraniye Ülkü Ocakları’ndan Tam Destek!

   İnşaat sektörünün yükseldiği dönemde kurulan Marmara Yapı’dan sonra, işleri yolunda giden Can ailesi yeni işyerleri açmaya devam ederler. Bu dönem, başkan Can’ın Ümraniye’den ikinci kez aday yapılıp seçildikten sonra döneme denk gelir. Bu dönemde en aktif olan isim, başkan Can’ın oğlu Mahmut Halil Can’dır. Oğul Can, ilk olarak gıda sektörüne girer, Hak Döner ünvanıyla anılan ve İTO kayıtlarında 751756/0 sicil numaralı şirkete 200 bin Tl sermaye koyarak ortak olan Halil Can Ümraniye Tepeüstü’nde yer alan İKEA AVM’de kafeterya’nın büyük ortağı olur.

   Eğitimini daha birkaç yıl önce tamamalayan Ümraniye Belediye Başkanı Hasan can’ın oğlu Mahmut Halil Can ticarete hizli bir giriş yapar. Mahmut Halil Can toplamda dört şirkete ortaktır. Bu şirketler;

Hak Döner ve Lokantacılık Ltd. Şti. (İTO 756751/0 Sicil no)

MRM İletişim Ltd. Şti.  (İTO 808758/0 Sicil no) MHC Ticaret  (İTO 812218/0 Sicil no) ve Marmara Yapı İnşaat Ltd. Şti’dir. (İTO 577799/0 Sicil no) şeklindedir.

 

Neden BUYAKA AVM?

   Ümraniye Tepeüstü Mevkii, F.S.M.’inde yer alan BUYAKA isimli AVM, yanında bulunan İKEA ve Real gibi AVM’lerin aksine imar yoğunluğu üç katına varan BUYAKA AVM daha yapılırken tartışmalıydı. Zira bu yerin yapılmasıyla ilgili CHP’li büyükşehir belediye meclisinin meclisi verdiği çok sayıda soru önergesi vardı. Önergeye konu olan, BUYAKA AVM’nin benzerlerine oranla üç katı imar verilmesiydi. Ümraniye Belediyesi’nin bu bölgeyle ilgili 1/1000’lik plan yapmadan, bu AVM’nin yapılması tartışmalı olmuştu. Ayrıca, BUYAKA AVM’nin inşaatına başladığında; NOZM Yapı Denetim Firmasıyla yaptığı alaşmayı iptal ederek Hasan Can’ın eski iş ortağı Mahmut Temel’in sahibi olduğu Yapı Denetim firmasıyla yoluna devam etmesi yine tartışmaları beraberinde getirmişti.

 

Mahmut Halil Can BUYAKA AVM’yi tercih etti...

   Bilindiği üzere BUYAKA AVM, geçtiğimiz yıl, 2012’nin başında faliyete geçti. Görkemli bir açılış töreniyle hizmete giren AVM’nin açılışını da Ümraniye belediye Başkanı Hasan Can yaptı. Ancak; Hasan Can’ın oğlu Mahmut Halil Can’ın amcaları; Hüseyin Can, Mehmet Akif Can ve Selim Can’ın ortak oldukları MRM İletişim isimli şirketleri adına ve Mahmut Halil Can’ın sahibi olduğu MHC Ticaret adlı firmaların, BUYAKA AVM gibi herkesin kolaylıkla sahip olamayacakları yerde işyerlerine sahip olmaları yine Ümraniye kamuoyunda şaşkınlıkla karşılanıyor. Can ailesinin özellikle Hasan Can’ın belediye başkanı olmasından sonra ticarette budenli yıldızının parlaması, “siyasetle gelen zenginlik” olarak yorumlanıyor.

İŞTE KULVAR GAZETESİNİN MANŞETE TAŞIDIĞI HABER



Editör: TE Bilisim