Ülkemizde de tüm dünya da olduğu gibi enerji ve petrol piyasasında ki ciddi artışlar yaşanıyor ancak Türkiye’de bu durumu fırsata çeviren ve sayıları her geçen gün artan bazı ahlaksızlar yüzünden biz bu pahalılığı daha derinden yaşıyoruz.

OYUN İÇİNDE OYUN

Türkiye’de yaşanan pahalılığın temel sebebinin ‘stokçuluk ve ahlaksızlık’ olduğunu kaydeden Avukat Yalçın şöyle devam etti: “Örnek olarak; vatandaşa sıfır araç yok diyen bayiler, aracın modeline göre 100.000TL- 150.000TL-200.000TLgayri resmi para alarak stokçulara araç satıyor. Aracı alan stokçu ya da galerici bu araçların üzerine çok daha fazla rakamlar ekliyor böylece piyasayı sürekli yükseltiyor. Vatandaşa yok denilen, bayilerde olmayan sıfır araç galerilerde nasıl olur? Fabrikasının üretmediği sıfır aracı galericiler mi üretiyor? Bayisinde yok diye bulunamayan 1.000.000 TL’lik aracı galeride 1.500.000TL’ye çok rahat bulabiliyorsunuz. Demek ki üretimle ilgili bir sıkıntı yok. Sıfır araç bayilerinde haksız bir şekilde fazla kazanç edinmeyi normalmiş gibi gören ve vatandaştan fazladan para isteyemeyip aracılardan ve stokçulardan alan satış temsilcileri ve/veya bayi çalışanları araç piyasasını yükseltiyor.

Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları! Dünya bankasının verdiyi krediyi kullanma şartları!

PİYASADA YOK DEPODA ÇOK

Bir diğer yöntem de sıfır araç bayileri araçları satmayıp kiralık gibi gösterip araçlara çok az kilometre yaptırıp, depolarında tutmak suretiyle fiyat artışını körüklüyorlar. Piyasada olmayan araçlar araç firmalarının depolarında çok fazlaca park halinde tutulmaktadırlar. Kısaca bu yöntem hemen hemen her sektörde ahlaksızların sayısını arttırıyor.

Yani firmalar az mal satarak daha çok para kazanmanın yolunu buldular ve uyguluyorlar. Buna bir an önce dur denilmelidir!

BUĞDAYDAKİ OYUNA DİKKAT!

Bir diğer konu buğday… Şuan da buğdayın kilogram fiyatı 6TL ile 6,40 TL arasında iken, hasada yeni başlanan bazı bölgelerimizde 7- 7,50 TL arasında stokçular tarafından satın alınıyor. Bu yöntem birçok sektörde yapılıyor. Fiyatlar, tekel oluşturan stokçular tarafından bilinçli olarak yükseltiliyor.”

Devletin ilgini kurumlarının bu stokçuları tespit etmesi gerektiğini kaydeden Avukat Hakan Yalçın sözlerini, “Buradan açık çağrıda bulunuyorum. Bu ahlaksızlara, fırsatçılara ve stokçulara meydanın boş olmadığını, devletin gücünü göstermenin vakti geldi, hatta çoktan geçmektedir.

Av. Hakan Yalçın

Editör: Kerim Öztürk