Trafik kanunu değişmesinin ardından 2023 yılında yürürlüğe giren trafik kanununda şartlara uygun olmayan araçlara para cezası kesilecek.
Yapılan değişiklikler arasında plaka üzerindeki harf veya rakamların değiştirilmesi, plakanın gizlenmesi, zarar görmesi veya kir veya boya ile tahrif edilmesi gibi eylemler de yer alıyor.
Yeni kanuna göre, plakalarını değiştiren veya bozan araç sahipleri anında idari para cezasıyla karşı karşıya kalacaklar.
Bu ceza sadece cüzdanları değil, aynı zamanda trafik güvenliğini de tehlikeye atıyor. Plaka tanıma sistemlerinin etkinliğini de olumsuz etkileyen bu davranış, sürücülere ve diğer yol kullanıcılarına risk oluşturuyor.
Araç sahiplerinin plakalarını orijinal haliyle muhafaza etmeleri veya değişiklik yaparken resmi düzenlemelere uymaları büyük önem taşıyor. Aksi takdirde, cezalar çok yüksek olabilir.
İşte düzenlemelere uymayanlara kesilecek cezalar:
Plakaların okunurluğunu engelleyecek değişiklikler: 1.671 TL
Alkollü araç kullanma: 4.064 TL (ilk ceza) / 5.096 TL (ikinci ceza)
Hız sınırını aşma: 951 TL ila 4.064 TL
Drift atma: 20.342 TL
Sahte plaka kullanma: 20.302 TL
Uyuşturucu madde etkisi altında araç kullanma: 20.977 TL
Trafik kurallarına uymak, sürücülerin kendi güvenliklerini ve diğer yol kullanıcılarını korumasının yanı sıra yüksek trafik cezalarından kaçınmalarına da yardımcı olacaktır.
Plaka değişiklikleri veya diğer trafik ihlalleri konusunda herhangi bir şüpheniz varsa, yerel trafik kurallarını ve kanunları incelemek her zaman en iyisi olacaktır.
Öte yandan Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu zorunlu trafik sigortasına ilişkin önemli düzenleme yaptı.
Zorunlu trafik sigorta primi teklifi alamayanlara yönelik olarak azami prim tutarını belirlemede yetkili olarak SEDDK karar verecek.
SİGORTA ŞİRKETLERİ TEKLİF VERMEKTE İMTİNA EDEBİLİYOR
Sigorta şirketleri bazı araçlara yönelik zorunlu trafik sigortası teklifi vermeyebiliyor. Bu durumda SEDDK devreye girerek prim miktarını oluşturup trafik sigortasının yapılmasını sağlayacak.
Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelikte şöyle denildi:
"KARAYOLLARI MOTORLU ARAÇLAR ZORUNLU MALİ SORUMLULUK SİGORTASINDA TARİFE UYGULAMA ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK
MADDE 1- 14/7/2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin Ek- 4’ünün 1 inci maddesinin birinci fıkrasına birinci cümlesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki cümle eklenmiştir.
“Kurul, belirlenen süre içerisinde bu Yönetmelik kapsamında sigorta prim teklifi alamayan işletenlerin araçlarının grubuna bakılmaksızın Havuz kapsamına alınmasına ve bunlara uygulanacak azami prim tutarlarına karar vermeye yetkilidir.”
MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu Başkanı yürütür."