GÜNCEL

Avrupalı Türklerin Türkiye'deki trafik cezaları!

Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye aracı ile giden vatandaşlarımızın (Avrupalı Türklerin) araçlarıyla işledikleri trafik suçlarına ait trafik cezalarını gümrük kapılarında ödemeleri hususundaki farklı uygulamalar sorun teşkil ediyor.

Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye aracı ile giden vatandaşlarımızın (Avrupalı Türklerin) araçlarıyla işledikleri trafik suçlarına ait trafik cezalarını gümrük kapılarında ödemeleri hususundaki farklı uygulamalar sorun teşkil ediyor.

1. Cezalar hakkında vatandaşlarımıza hiç veya eksik veya gerçek dışı bilgiler veriliyor!

a. Hiç bilgi vermeme: Vatandaşımızın Trafik cezası olduğunu ve ödeme yapmasını söyleyen ilgili memur, "trafik cezasının ne için? hangi trafik kuralını ihlalden dolayı? ve nerede -hangi yer, gün, saat- gibi konularda bilgi veremeyeceğini" söylüyor.

b: Eksik bilgi veriliyor; "radar cezası, hgs/ogs cezası vs" deniyor ama daha fazla bilgi olmadığı söyleniyor.

c: Yanlış (gerçek dışı) bilgi; Vatandaşlarımızın hiç gitmediği şehir, kullanmadığı köprü veya otoyollarla alakalı cezalar söylenip tahsil ediliyor.

2. Ödeme Zorluğu!

Bu cezaların ödenmesi de ayrı bi rmuamma. Tek düze ve herkese aynı uygulanan bir ödeme biçimi yok! Anlaşılan memurlar kişiye ve kafalarına göre tahsilat yöntemi belirliyorlar.

Şöyleki:

a. Cash - Nakit Ödeme: Nakit ödeme gişeleri farklı yerde tahsil ediliyor ve ancak Türk parası olarak nakdi ödeme kabul ediliyor. Avro, Çek Kronu, İsviçre Frangı, Sterlin, Dolar cinsi yani dövizle ödeme kabul edilmiyor. Oysa aynı vatandaşlarımız, Sırbistan geçişlerinde otoyol ücretlerini, Sırp Dinarı veya Avro olarak ödeyip para üstlerinide ödedikleri para cinsinden geri alabiliyorlar. Dövizle ödeme olmaması, Türk lirasını son kuruşuna kadar harcayıp gümrüğe gelen ve banka kartı veya kartında limiti olmayan vatandaşlarımızda sıkıntı oluşturuyor. Bunlar döviz ofisi bulmak ve para bozdurmak zorundalar. Kapıkule harici kapılarımızda da bu iş beya sıkıntılı oluyor.

b. Türkiye Bankalarının Banka ve Kredi Kartlarıyla Ödeme: Bazı memurlar sadece ve sadece Türkiye menşeili kredi kartlarıyla ödeme kabul ediyor, Avrupa ülkelerinin banka ve kredi kartlarını kabul etmiyorlar.

c. Avrupa Bankalarına ait banka ve kredi kartlarıyla ödeme; Bazı memmurlarımızda sadece ve sadece Avrupa menşeili banka ve kredi kartlarıyla ödeme kabul edip, Türkiye menşeili kredi kartlarıyla ödeme kabul etmiyorlar.

Şimdi tüm yetkililerden ricamız;

1. oratada bir trafik cezası varsa;

- trafik kuralı ihlalinin ne olduğu?

- İhlalin vuku bulduğu yer?

- İhlalin vuku bulduğu saat? bilgilerinin vatandaşımıza söylenmesi (sözlü veya yazılı olarak, yazılı çıktı olursa çok daha iyi olur).

2. Bu cezaların ödemelerinin;

- döviz (enazından Avro ile) ve TL olarak,

- Türkiye ve Avrupa Menşeili hertürlü kredi ve banka kartıyla ödenmesinin kabulünün sağlanmasıdır.

Bu konuda memurların farklı uygulamaları vatandaşlarımız arasında devletimizi itibarsızlaştırmakta ve güveni sarsmaktadır. Buna asla müsamaha ve müsaade edilmemelidir.

EUROPEAN TULIPS CLUB

Avrupa Laleler Düşünce Kuruluşu