Ayasofya Camii için turistlerden 25 euro alınacağı açıklanmıştı. Bu kimi kesim tarafından olumlu karşılansada kimi kesim tarafından olumsuz karşılanmıştı. Tarihçi, profesyonel tur rehberi ve yazar Talha Uğurluel, "Bu hafta çok tartışıldı, çok konuşuldu. Ayasofya ile alakalı neler neler..." girişini yaptığı 'Ayasofya Camii'nin üst katına çıktım bakın neler gördüm' başlıklı bir videoyu youtube kanalı üzerinden yayınlayarak tartışmaların doğru olup olmadığıyla ilgili bilgiler verdi.

Başınıza gelecekleri hayal bile edemezsiniz! Başınıza gelecekleri hayal bile edemezsiniz!

Youtube videosuna başlayan Talha Uğurluel, vidonun giriş kısmında "Ayasofya Camii için geçen pazartesi günü yeni bir karar alındı. Ayasofya Camii'nin üst katı yabancılara ziyarete açıldı... Burası ibadete açıldı neredeyse 3 sene oluyor. Üst kat kapalıydı. Müze olduğu dönemde de belli yerleri kapatılmıştı. Kapalı kaldığı süreçte üst bölme onarıldı... Biz ilk günden beri diyoruz yabancılar Ayasofya'ya ücretli girsinler diye... Şükür bu arzumuz yerine geldi. Artık biletlerini 25 euro ödeyerek alıyorlar." açıklamalarında bulundu ve Ayasofya Camii'ni gezmeye başladı.

Daha sonra sosyal medya hesabından "Kıymetli tarih severler" diyerek başladığı bir video yayınlayan Talha Uğurluel, yayınladığı videoda "Dün öğleden sonra Ayasofya Camii'nin üst katına çıktım. A'dan Z'ye gezdim. Hakikaten çok güzel şeyler yapmışlar. Çok güzel uygulamalar var. Üst kat bir gezi mantığında, bilgilendirme mantığında açılmış... Güzellikleri anlattım ama ben üzgünüm" dedi.

"Hakikaten çok üzgünüm. Ağzımı zor tutuyorum, sizi gaza getirmemek için..." diyerek açıklamalarına devam eden Uğurluel, "Çünkü çok kırıldığım şeyler var. Şu an Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Ayasofya Camii'nin üst katına girmesi yasak. 25 euroyu, 850 lirayı verseniz bile yukarı çıkmanız yasak. Böyle bir şey olur mu ya? Üst kat yabancıların, alt kat müslüman Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının. Olur mu böyle bir şey ya? Dostu geçtim düşmana kendimizi güldürürüz ya. Ya bir yunan vatandaşı kalkar 'üst katı kurtardık. alt katta sıra' derse biz ne yapacağız ya. Üst kata Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı çıkamıyor ya böyle bir şey olabilir mi ?" diyerek sitemde bulundu.

Yetkililerle görüştüğünü belirten Uğurluel, "Kaç tane yetkiliyle görüştüm, kaç tane personelle görüştüm içeride. Belki 15 kişiye sordum. Diyorum 'böyle mi'... Herkes başını eğiyor, büküyor, düşünüyor ve evet öyle diyorlar. Böyle bir şey olamaz, ben buna inanamıyorum diyorum, 'ya düzelir inşallah diyor' herkes..." dedi.

Kararın nasıl alındığını araştırdığını söyleyen Uğurluel, "Karar nasıl oldu, nerden çıktı diyorum herkes sus pus. Ya bakın aklın yolu bir. Ben 850 lirayı çok bulurken şimdi kökten yasakladılar. Zaten bizim vatandaş 850 TL'yi verip giremez. Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşlarına yasak demek çok büyük bir provakasyon. Bu kararı alan hangi niyetle alıyor, ne niyetle alıyor?" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Talha Uğurluel, sosyal medya hesabından bugün yaptığı paylaşımla "müjdemi veriyorum" diyerek Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının Ayasofya Camisi’nin üst katına girme yasağının kaldırıldığını açıkladı. Uğurluel yaptığı paylaşımda, "Ve müjdemi veriyorum. Bu sabah itibarıyla Türklerin Ayasofya Camii'nin üst kata girme yasağı kaldırıldı. Ülkemizin ve insanımızın itibarı her şeyin üzerindedir. Bu yanlıştan kısa bir süre içinde dönülmesinden dolayı memnunuz. Sesimizi kısa sürede duyan ve ilgilenen bütün yetkililere teşekkür ederim. Ayasofya ile ilgili aşağıda maddelediğim birkaç sıkıntı daha var. Onları da çözerlerse çok güzel olacak." ifadelerini kullandı.

Editör: Kerim Öztürk