İslamilik Endeksi; Amerika’da İran asıllı iki müslüman bilim adamının geliştirdiği ve  ülkelerin icraatlarını Kur’an ve Sünnet ( Hz. Peygamberin uygulamaları ) esaslarında değerlendirip puanlayan bir endekstir.

“İslamilik Vakfı”adı altında dünya genelinde yaptıkları teşkilatlanma ile yürütülen araştırmada, ülkeler aldıkları puanlara göre sıralanmakta ve  İslamilik Endeksi  ( İslama en uygun yaşayan ülkeler ) olarak  yayınlanmaktadır. Değerlendirmelerin  Kur’an ve Sünnet esaslarında olması sebebiyle, tabii olarak ilk sıraları müslüman ülkelerin alması beklenir. Ama  neticeler öyle değil maalesef.

Türk halkının efsanevi bir atası "Dede Korkut" Türk halkının efsanevi bir atası "Dede Korkut"

İslamilik Endeksi  sıralamalarında, hiçbir yılda ilk 40’ın içinde, hiçbir müslüman ülke yer alamamıştır. 2018 yılı İslamilik Endeksi  sıralamasında  153 ülke içinde Yeni Zellanda birinci oldu. Daha sonraki sıralarda İskandinav ülkeleri, bazı Avrupa ülkeleri, Kanada, Japonya, Avustralya gibi ülkeler yer aldı. 2018 yılı dünya sıralamasında ilk yer alan müslüman ülke 45.sırada Birleşik Arap Emirlikleri   olmuştur.

 Türkiye, İslamilik Endeksi’nin ilk yayınlandığı yıl olan 2015’de  dünya sıralamasında 65. sırada bulunuyordu. 2017 de 81. sırada yer alırken, 2018 yılında 14 sıra birden düşerek 95. sıraya geriledi.

 Türkiye’nin 3.73 puanla 100. sırada yer aldığı  2022 yılı  dünya sıralamasında, Danimarka birinci olmuş, Avrupa ülkelerinin ilk sıraları doldurduğu sıralamada, daha önceki yıllarda hep birinci olan Yeni Zellanda  9. olmuştur. Müslüman ülkeler arasında en yüksek başarıyı 6.29 puanla 43. sırada yer bulan Malezya gösterdi.  Arnavutluk  Avrupa’daki Müslüman ülkelerin içinde en yüksek  puan alan oldu. 2022 yılı İslamilik Endeksi  değerlendirmesinde,dünyadaki Müslüman ülkelerin ortalama puanı 3.4 ile düşük seviyede olmuştur.

İslamilik Endeksi çalışmalarında,  ülkeler Kur’an ve Sünnet esaslarında belirlenen dört ana konuda  aldığı puanlara göre sıralanmış. Bunlar: ADALET VE YÖNETİM, EKONOMİ, İNSAN HAKLARI VE SİYASİ HAKLAR, ULUSLARARASI İLİŞKİLER.

Araştırmada belirlenen ana kriterler içinde ayrıntılara yer verilmiş detaylı araştırılmış. Hukukun üstünlüğü, insan hakları, düşünce ve ifade hürriyeti, savunma hakkı, sürdürülebilir büyüme, refahın topluma yayılması ve istihdam gibi temel hususların yanında şeffaflık, vergilerin verimli kullanılıp kullanılmadığına bakılmış. Toplumda  fırsat eşitliği, mülkiyet haklarının korunması,yoksulluğun önlenmesi ve temel ihtiyaçların karşılanması, tabii kaynakların ölçülü kullanılması, yolsuzluk ve  önlenmesi için alınan tedbirler gibi kriterler belirlenmiş ve araştırılmış. 

Görüldüğü gibi müslümanlar, sanki cennetin anahtarı ellerindeymiş gibi, cennete kim girecek, onlar da mı girecek tartışmaları yaparken, onlar çoktan müslüman ülkelerden önce cennetin kapısına sıralanmışlar. Ölçü Kur’an ve Sünnet olunca.

Abdurrahman KUTLU

Editör: Kerim Öztürk