( Kısa Not: Okumadan BEGEN tıklayacak arkadaşlar "okuyun da, isterseniz beğenmeyin", zira bu konu çok önemli)

..

     Kaç seferdir yazacağım dedim, fırsat olmadı. Türkiye İhracatcı Birliklerinde Eğitim İhracatı Birlik Başkanlığı kurulup, bu konuyu guclendırmek lazım. Üniversitelerden baslayarak lise ve ilköğretime doğru "Eğitim İhracatı"nı esaslı bir politika haline getirmeli.

DIŞ TİCARET AÇIĞINI KAPATMADA EN KOLAY VE UCUZ YÖNTEMLERDEN BİRİ OLABİLİR
     Türkiyeden her yıl 10 binlerce öğrenci, yurtdışındaki üniversitelere gidiyor. Öğrenci sayısının tespiti konusunda gectiğimiz aylarda mecliste bir soru önergesi verilmiş. 2004 de bu sayı 100 binler seviyesinde idi. Şimdilerde, 120-130 binleri bulduğu tahmin ediliyor. .

     Halen Amerikada 40 bin civarında Yüksek Lisans-Doktora Programı öğrencisi var. Bu tercih kişi başı yaklaşık 10 bin dolarlık bu yatırım olup, 1 milyar dolarlık dış ticaret açığı demek. Bunun karsılıgında, Türkiye'deki Üniversiteler de, gönderdiğimizin %2 seviyesinde öğrenci var. Bunlarında çoğu Erasmus kapsamında öğrenci değişimi.Yani Kanada'daki bir Üniversiteye 20 üğrenci gonderip 20 öğrenci burada okutmak gibi.Gidenin yerine gelen daha ucuza kaldığı için, bilim adına kazanımımız olsa da ekonomik olarak yine eksideyiz. ..


AZ GELİŞMİŞ ÜLKELERİN TERCİH MERKEZİ OLABİLİRİZ
     Başta Ortadoğu ve Afrika ülkeleri olmak üzere az gelişmiş ülkelerin tercih ettiği bir pazar olabiliriz. Her yıl bir milyar dolardan fazla yurt dışına uçurduğumuz bu kaynak, iyi planlanırsa geri döndürülebilir geçilebilir de.. Gelişmiş ülkelerin akademik müfradatlarında eşlenik programlar tasarlayıp, sistemi akredite ettirerek bu girişimi pazarlayabiliriz. Her üniversitede bu konuyu geliştirecek birim başkanlığının yanında asıl; Anadolu'da, buraya has mimariler ile, teknolojık labaratuvarları ile, sosyal dınlence alanları ile 40-50 bin kapasiteli bu bilim üsleri ile , dünyaya medeniyeti öğretmiş ANADOLU yeniden en eski rolüne talip olabilir. Sakın ola; ulaşımın-yaşamın felç olduğu İstanbul için bu yatırım düşünülmeye.. ..

     Eğitim İhracatı, Sanayi yatırımlarından daha ucuz ve kısa süreli dönüşü vardır, Bilim transeferinde mükemmel bir araçtır, Ülkenin yurtdışında kolay pazarlanması demektir, En akıllı turizm yatırımıdır, Eğitim dili yabancı dil olabilir ancak Türkçe dersi de zorunlu olacağından her yıl 100 bin yabancıya Türkçe öğretmektir, Anadolunun da gelişimini tetikleyecek bu girişimlerin en az 50 ye yakın katmadeğeri sıralanabilir.. Bir sonraki Aşama; YURT DIŞINDA TÜRK ÜNİVERSİTELERİ....

..

Nasıl, olmuş mu?