Gümüşhane- Giresun sınırında yer alan Çatalağaç Köylüleri ayağa kalktı. Alagöz Madenciliğin çevreyi kirlettiğini dile getiren köy halkı, maden şirketinin yollarına, hayvanlarına, içme sularına, derelerine ve doğaya zarar verdiği gerekçesiyle miting yaptı.

Protesto etkinliğinde Alagöz Madenciliğin Harşit Vadisi’nde ciddi doğa tahribatına neden olduğu iddia edilirken, maden atıklarının kirlettiği Batak Deresi mevkiinde bir araya gelen yöre halkı ellerinde pankartlarla yürüdü. Ellerinde “Hepimiz Temiz Doğa İsteriz” şeklinde dövizler taşıyan Köylüler, hayvanlarına ise  “Suya Maden Süte Atık Bulaştı”, “Bu Suyu Kim Bulandırdı?”, “Doğayı Kirletenlere Sütümü Helal Etmiyorum” şeklinde yazılar yazdı. Vatandaşlar Giresun Valiliği ve Çevre İl Müdürlüğü’nün şirkete karşı korumacı davrandıklarını ifade ederek, mücadelelerini sürdüreceklerini ifade etti.

Gümüşhane Sınırında Maden Protestosu Vardı; Süte Atık Bulaştı

PROTESTOCULAR ARASINDA HALDUN DOMAÇ'TA VARDI

Yürüyüş sonunda yapılan mitingde; Tirebolu İl Genel Meclisi üyesi Ömer Cebeci, Görele İl Genel Meclisi Üyesi Semin Aydın, Çatalağaç Köyü muhtarı Mehmet Güvendi, Çatalağaç derneği yöneticisi Soner Aydın, Harşıt Federasyonu Başkanı Temel Bilecen, Meteoroloji Yüksek Mühendisi Cemalettin Küçük, Gazeteci Haldun Domaç, Gazeteci Abdullah Öner Meral, TİRDEF Başkanı Necdet Demirel birer konuşma yaptı.

"IRMAĞININ AKIŞINA ÖLENLER BURADA YOK"

Bu durum sadece bana mı garip geliyor? Bu durum sadece bana mı garip geliyor?

Konuşmacılardan Giresun İl Genel Meclisi Üyesi Ömer Cebeci, Gümüşhaneli Şair Dilaver Cebeci’nin “Irmağının akışına ölürüm Türkiye’m” dizelerine atıfta bulunarak, “ Halk ozanımız bu topraklardaki ırmağa sahip çıkmak adına bu eseri yazmıştı. Siyaset yapan arkadaşlarımız miting meydanlarında bu dörtlüğü haykırarak söylerken, bu gün hiç biri burada yok. Sadece sizler varsınız. Bu ırmağın akışına ölen sizlersiniz” dedi.

"TEK RET OYU BENİM"

Mecliste kurulan komisyonun maden şirketinin çevreyi kirletmediğine yönelik rapor oylamasında sadece kendisinin olumsuz oy kullandığını belirten Meclis Üyesi Ömer Cebeci, “Bu raporda maden ocağından doğaya, toprağa ve suya bir sızıntının olmadığı, atıkların çevreye salınması mümkün değildir. Bu rapor okundu ve tek bir ret oy ile meclisten geçti” ifadeleri ile AK Parti ve CHP’li meclis  üyelerinin kabul oyu verdiğini belirtti.

"FAALİYETLER DURSUN DİYE DEĞİL"

Konuşmaların ardından Gazeteci Abdullah Öner Meral, hazırlanan ortak basın açıklamasını okudu. Açıklamada yapılan mücadelenin maden arama ve çıkarma faaliyetlerinin durdurulması için değil, çalışmaların proje dosyasında belirtilen normlara uygun olarak yürütülmesi, şirketin taahhütlerine uyması ve dünya standartlarında işlem yapılması yönünde olduğu kaydedildi.

"BİLİM İNSANLARI CANLI YAŞAMI OLUMSUZ ETKİLENİR DİYOR"

Bilim insanlarının mevcut durumda madencilik faaliyetlerinin canlı yaşamının olumsuz yönde etkileyeceği yönünde görüş bildirdiğine değinilen açıklamada, “Bu faaliyetlerden doğamızın zarar göreceği, su kaynaklarımızın kirleneceği sonucuna ulaştık. Hatta farklı bölgelerde açılan galerilerde atılan dinamitler sonucu yer altı sularının yön değiştireceği ve birçok köyde su sıkıntısının baş göstereceği sonucuna ulaşılmıştır” denildi.

Kaynak: Gümüşkoza

Editör: Kerim Öztürk