GÜNCEL

Hamaset ve rasyonellik

OECD raporu; Türkiye’de yargıya güven yüzde 33’e düşmüş. Hele eğitimdeki puanımız yerlerde sürünüyor, yüzde 21’de… Bu verileri aşağıda tahlil edeceğim. Ama öncelikle bir zihniyet sorunumuza dikkat çekmeliyim…

OECD raporu; Türkiye’de yargıya güven yüzde 33’e düşmüş. Hele eğitimdeki puanımız yerlerde sürünüyor, yüzde 21’de…

Bu verileri aşağıda tahlil edeceğim. Ama öncelikle bir zihniyet sorunumuza dikkat çekmeliyim…

Büyük, coşkulu hedeflerimiz var: “Muasır medeniyet…” Ak Parti’nin 2011 seçim sloganı “2023 Hedefleri”ydi. Ve, son seçim sloganı “Türkiye Yüzyılı”, 21. Asrı Türkiye yüzyılı yapmak…

Daha hamasi sloganlarımız da var: “Altaylar’dan Tuna’ya, Viyana kapılarından Hint Okyanusuna… Üç kıtada at koşturan ecdadımız… gönül coğrafyamız…”

Lozan’a giderken elimizde ne kadar bir vatan coğrafyası olduğunu bilmeden, “2.5 milyon km2 toprak verdik” lafı da aynı hamasetin negatif versiyonudur.

Ama “nasıl?” diye sormak pek aklımıza gelmez. Rasyonalitenin “nasıl?” sorusunu bizim zihinlerimizde hamaset gölgelemiştir, bastırmış, ezmiştir.

Bunca lafa rağmen, işte hâlâ “orta gelir tuzağı” içinde değil miyiz?

ADALETE GÜVENSİZLİK

OECD’nin raporundaki yargıyla ilgili verileri CHP milletvekili Umut Akdoğan açıkladı:

 

 

      

Türkiye’ye yabancı sermaye akışı olacak ama zaman alacak. Körfez sermayesi geliyor ama Avrupa ülkeleri bizim ne yapacağımızı biraz daha gözlemlemek istiyor. Güven yaratmak gerekiyor.” (11 Ağustos)

Fakat güven tesisinin şartı, yargı bağımsızlığıdır.

İktidarın reformist ilk dönemlerinde ülkeye 220 milyar dolar yatırım gelirken, eğitim ve adaletin böyle gerilediği son döneminde sermayenin uzak durması tesadüf değildir.

Netice: Gelişmiş ülke olmanın şartları var: Bilim zihniyeti, iyi eğitimli işgücü, hukuk üstünlüğü, güçlü ve ehliyetli kurumlar…

Taha AKYOL - Karar