Türk demek müslüman demek değildir. İslam, bir dindir. Türklük ise bir ulusal kültür ve kimliktir. Her Müslüman, Türk olmadığı gibi, her Türk'te Müslüman değildir.

Büyük Türk Ulusunun içerisinde; Müslüman olduğu gibi Hristiyan, Musevi, Budist, Tengrici, Deist inancında olan veya hiçbir inançtan olmayan Ateist düşüncede olanlarda vardır. Sosyolojik olarak bu gayet normaldir. Zira din bir inanç Türklük ise Ulusal kimlik ve kültürdür. Din ve Ulus kimliği birbirinden farklı olgulardır.
Türk Tarihi ve kültürü arkeolojik bulgular ve kaya resimleriyle MÖ 10.000 lere kadar gider.

İslam Tarihi ise; 1500 seneyi geçmez.

"Türklük müslümanlıkla varolmuştur." demek en başta; tarih ve sosyoloji bilmemektir.

İslam tarihinden önce de Dünya Uygarlıkları içerisinde; yüksek Türk kültür ve medeniyeti mevcuttu. Türgiş Türk Kağanlığı, Gök-Türk Kağanlığı, Uygur-Türk Kağanlığı, Dokuz Oğuzlar, On Oklar, Hun-Türk Kağanlığı, Ak Hunlar,Avarlar,Avrupa Hunları, T'u’lar, Ti’ler, İskit Saka Türk Konfederasyonu, Amazon Türk Kadın Hatunluğu, Kay'lar, Kuşhanlar, Medler(Maglar), Sümerler, Gutiler (Kut Türkleri), Turovalılar başta olmak üzere bir çok eski çağ uygarlığı Türk Tarihinin en parlak devirlerindendir.
"Türk demek İslam demektir" söylemi Türk kültürünü yok sayma din bahanesiyle yerine Arap kültürünü egemen kılmayı, Türkiyeyi bir din devleti yapmayı amaç edinen ihvancılik ideolojisinin bakış açısıdır. Bu siyasal düşünce 1950'lerden itibaren ülkemizde siyasal İslamcılık akımıyla yayılmıştır.

Türkleri öz kimliğinden koparmak, mankurtlaşıp din adı altında Araplaştırma Türkleri Türksüzleştirme projesi kapsamında ülkemizde yayılmış ve kök salmıştır.
Bu düşünce akımı: "İslam milliyeti reddeder, millet değil ümmetiz biz" gibi Kuranda bile yeri olmayan söylemlerle propaganda yürütmüş ve faaliyet göstermiştir.
Dediğim gibi Türklüğü yok saymak kasıtlı bir bakış açısı ve Türkleri dini istismar ederek milliyetsizleştirme projesidir.

Kızını yurda bırakan baba ve kızın hikayesi! Kızını yurda bırakan baba ve kızın hikayesi!

Günümüz Türkiyesi içinde ve dışında Türk Coğrafyasında; müslüman Türkler olduğu gibi müslüman olmayan Türklerde mevcuttur. Tıpkı Gagavuzlar, Karay Türkleri, Çuvaşlar, Saha Yakutları, Altay Türkleri gibi bu gayet normaldir.

Büyük Türk Medeniyeti; birçok dini içerisinde barındıran, hangi dinden olursa olsun laik bir bakış açısıyla tüm Türk Ulus ve halkları din gözetmeksizin; bir, eşit ve kardeş gören bir anlayışa sahiptir.

Din üzerinden Türklük okuması ve tarifi yapmak Türk Kültür ve varlığını yok saymaktır.

Fatih Mehmet Yiğit

Editör: Kerim Öztürk