Boyları 40 - 50 metreyi bulan ilk dikilen 500 adet Okaliptüs ağacından oluşan 3 km uzunluğundaki Aşıklar Yolu. Şu anda karşılıklı 1200 adet ağaç bulunmaktadır.
Muğla ile Marmaris'i birbirine bağlayan şirin mi şirin Gökova beldesinin Akçapınar köyünde yüzlerce okaliptus ile çevrili bir yeşil koridor olan bu yol, Sevgi Yolu adını aldı.
1938 senesinde Gökova halkı ve muhtarın el ele vermesiyle dikilmiş bu ağaçlar. O yıllarda bataklık olan bölgede fazlaca sivrisinek bulunması sebebiyle sıtma salgını baş göstermiş. Köylüleri canından bezdiren sıtma birçok can kaybına neden olmuş. Muhtarın 7 tane kız çocuğundan 4'ü sıtma nedeniyle hayatını kaybetmiş. Son çocuğu erkek olunca muhtar, oğlunun şerefine köy halkına bir söz vermiş; bu bataklığı kurutup sıtma hastalığına bir son verecekmiş. Muhtar köylülerle birlikte bu durumu valiye anlatmış lakin ağacı bulmak öyle kolay değilmiş. Yörede yaşayan bir yazarın devreye girmesiyle Avustralya'dan yüzlerce okaliptus fidanı getirtilmiş. Ağaçlar büyüdükçe bataklık kurumuş ve sivrisineklerin kökü kazınmış.
Günümüzde burası Türkiye'nin en güzel yolu olarak kabul ediliyor. Dikildikleri günden bugüne ağaçlar yaklaşık 20 metre boyuna ulaşmış durumda. Hikayenin kahramanları ise aslinda çok tanınan isimler. Fidanların getirtilmesi için devreye giren yazar Halikarnas Balıkçısı olarak tanınan Cevat Şakir Kabaağaçlı idi. Muhtarın oğlu ise Halikarnas Balıkçısı'nın manevi oğlu.
Okaliptus ağaçları, "bataklık ağacı" olarak bilinir. Bir okaliptus ağacı bir sene içinde, havaya, 400 TON su salar. Bu sebepten bataklık jurutmak için ekilir. Aynı zamanda, havaya MENTOL ( nane esansı) da salarak ,çevredeki sivrisineklerin oralarda barınıp üremelerine de tabii yolla engeller. Vicks merhemindeki koku da bu okaliptus ağacından elde edilen okaliptus yağı ağırlıklıdır. Yaprağını koparıp elininizde ovar ezerseniz, o kokuyu hissedersiniz.
Prof. Dr. Şadan Gökovalı