Rusya-Ukrayna savaşının 16. gününde çatışmalar devam ediyor. Rusya'nın harekatının planlandığı ve beklendiği hızda başarı sağlayamadığını söyleyebiliriz. 

Burada Rusya savaşı kış şartlarında başlatarak stratejinin zaman unsurunda ciddi hata yapmıştır. Çünkü, savaşın kara harekatının kaderini belirleyen zırhlı ve mekanize birliklerin kış şartlarında arazide manevra yapması sınırlıdır. Dolayısıyla harekat yollara bağlı kalır. Aksi takdirde zırhlı araçlar  çamura saplanıp kalır. Savaş bölgesinde geceleri havanın eksi 15 dereceye düştüğüne dair haberler alıyoruz. Arazi ve kötü hava şartları askerinde moral ve motivasyonuna menfi olarak yansır.

Savaşın uzaması askeri çatışmaların yanında NATO ve AB üyelerinin Rusya'ya kapsamlı yaptırımlar uygulaması bir anlamda ekonomik savaşın başlamasına zemin hazırlamıştır kanaatindeyim. Bu gelişmede Rusya'nın aleyhine olmuştur.

Rusya’nın, Yıldırım Harekatı'yla askeri hedeflerini ele geçirememesi, Rusya Silahlı Kuvvetleri'nin kış koşullarında yetersizliklerinin olduğunu göstermektedir. Uygun iklimde hava hakimiyetinin sağlandığı bir ortamda Rus ordusunun süratle ilerlemesi gerekirdi.

Bunlara rağmen Rusya, Ukrayna'da hedeflerine gecikmeli olarak ulaşacaktır düşüncesindeyim.

Bir duyuma göre Putin'in savaşın zamanlaması ve gidişatından hoşnut olmadığı, savaş sona erince de üst düzey komuta katında büyük çaplı değişikler yapacağı beklenilmektedir. Bu olumsuzlukta tek adam yönetimininde rolü olduğunu değerlendiriyorum. Çünkü, baskı olan yerde serbest tartışma ve müzakere olamaz. Dolayısıyla hata olasılığı artar.

Bilindiği gibi savaşı devlet, muharebeleri silahlı güçler yapar. Bir savaşın siyasi ve askeri hedefleri vardır. Askeri hedefler siyasi hedeflerin gerçekleşmesini sağlarlar. Bütün bunlar öncelikle silahlı güçte olmak üzere milli güç mukayesesine dayandırılır.

RUSYA'NIN SİYASİ HEDEFLERİ
- Neo-Nazi ideolojisine sahip batının kuklası dediği mevcut yönetimi devirmek ve Rusya'ya  yakın bir kadroyu  iktidara getirmek
- Kırım'ın ilhakını Ukrayna'nın tanıması
- Ukrayna'nın NATO üyesi olmasına engel olmak
-Donbass, Donetsk gibi Rusların yoğun olduğu bölgelerin bağımsızlığının Ukrayna tarafından kabul edilmesini sağlamak,ve daha sonra Kırım benzeri yöntemle Rusya'ya ilhak etmek.
-Ukrayna'nın nükleer silah üretme kapasitesini yok etmek.

RUSYA NIN  ASKERİ HEDEFLERİ
- Ukrayna Silahlı Kuvvetleri'ni etkisiz kılmak,
- Başkent Kiev'i kontrol altına almak,
- Ukrayna'nın Karadeniz ile kara irtibatını kesmek

Bu hedeflerin ne kadarının realize edileceği savaşta sağlanacak başarıyla doğru orantılıdır.

Şu safha da yapılan görüşmelerden barış ve ateşkes konularında somut sonuçlar beklemek için erkendir. Nitekim Antalya'da yapılan Dışişleri Bakanları toplantısında ilerleme sağlanamamıştır.

Ukrayna Dışişleri Bakanı "Lavrov'un istekleri teslimiyetimizi öngörmektedir" diyerek toplantıyı özetlemiştir. Toplantılar bu aşamada sivillerin tahliyesine yönelik  koridorlar açılmasına, sivillerin emniyeti için geçici ve bölgesel ateşkes sağlanmasına katkı sağlamak açısından olumlu hareketlerdir.

Bölgeye dış ülkelerden gelecek savaşçıların profesyonel anlayışa sahip olmayan yani para kazanmak için gelen teröristler olacağından savaşın sonucuna katkılarının olacağını beklemiyorum.

Diğer Devletlerden Ukrayna'ya savaş uçağı gönderilmesi konuşulmaktadır. Ancak, Rusya Ukrayna'nın havalimanlarını bombalayarak kullanılamaz hale getirdi. Dolayısıyla uçaklar gelse bile kullanılamaz.

Bu savaştan Ukrayna ve Rusya'dan sonra  en çok Türkiye ekonomik açıdan zarar gören ülke pozisyonundadır.

Rusya Harekat açısından harp prensiplerinden, sıklet merkezi prensibine uymayarak kuvvetlerini cephe boyunca yaymak süretiyle stratejik yanlışlık yapmıştır. Halbuki kuzeyden Kiev mihveri ile güneyden Odessa mihverine yönelicek şekilde güçlerini yığnaklayıp savaşı başlatsaydı daha başarılı olurdu kanısındayım.

Bazı haberlere göre bir zırhlı tümenin araçları araziye yayıldığından tanklar çamura saplanmış ve hareket edememişlerdir. Bu iklim şartlarının savaşta önemini kanıtlayan bir olaydır. Çünkü askeri stratejinin üç ana unsuru vardır. Bunlar; kuvvet, mekan(Coğrafya) ve zamandır.

Mekan ve kuvvet konusunda insiyatif askerdedir ama zaman konusunda insiyatif yoktur. Bu bakımdan zaman unsuru daha kritik ve önemlidir.

3.DÜNYA SAVAŞI OLASIĞI
Rusya’nın nükleer silahlara sahip olması NATO ve AB'nin Ukrayna'ya asker göndermesini önlemektedir. Çünkü taraflarda nükleer silahların bulunması dehşet dengesi stratejisine neden olacağından tarafları savaşa girmekten caydırır ve vazgeçirir. Bununla beraber Rusya ağır ekonomik yaptırımlarla bunaltılır ve köşeye sıkıştırılırsa ve Ukrayna ‘ya asker gönderirse buna bağlı olarak Rusya hedeflerini gerçekleştiremez. Rusya başarısızlığa uğrarsa nükleer silah kullanması gündeme gelir ve böylece 3. Dünya Savaşı'nın kıvılcımı başlamış olur. Bu olasılık az bile olsa bir alternatif olarak dikkate alınmalıdır kanaatini taşıyorum.

TÜRKİYE NİN POLİTİKASI
Türkiye'nin tarafsız kalarak barış sağlanması yönünde çaba göstermesi doğrudur ve faydalıdır. Nitekim Antalya'da Dışişleri Bakanlarının görüşmesi Türkiyenin inisiyatifi ile gerçekleşmiştir, prestijimiz artmıştır ve olumludur. Türkiye mevcut politikasını sürdürmelidir diye düşünüyorum.

Editör: Kerim Öztürk