Bir ülküye gönül vermiştik. Hayallerimiz çok büyüktü. Mekânlar, alanlar, sınırlar gönlümüze dar geliyordu. Mırıldandığımız türküler, söylediğimiz marşlar, sloganlarımız uçsuz bucaksız bir coğrafyaya, kızıl elmaya götürüyordu bizi. O muhteşem gök kubbe de bir tatlı tebessümle anılmak, tarihimize hâkim olmak ve arkamızdan tarihin yeniden yazılmasını istiyorduk.
*
Mefkûrelerimiz, heyecanlarımız taptazeydi. Karamsarlık, yılgınlık, yorgunluk ve yenilmişlik lügatimizde yoktu. Doğan bir güneş gibi her tarafı aydınlatır, zifiri karanlıkları bile görünür hale getirirdi düşlerimiz. Hz. Peygamberin hadisine mazhar olmak için İstanbul’u fethetmek isteyen genç Fatih’in heyecanını yaşar gibiydik. Olanla yetinmedik, “Bu hududu kimler çizmiş gönlüme / Dar geliyor dar geliyor gardaşım”diyen şairin mısralarını hep mırıldandık.
*
Bilmedik, bilemezdik uzaklara bakarken, geniş ufukları hedeflerken altımızdan bir coğrafyanın kaymaya başlayacağını, Sevr’in yeni bir versiyonu ile karşılaşılacağını, Türk’üm demenin bile suç sayılacağını.Koca bir coğrafya da gezinirken derede boğulacağımızı.
Evet; bir algı dönüşümüne, bir zihniyetin kayışına, inançlar manzumesinin yok oluşuna tarih şahitlik ediyor. “Öz yurdunda garip, öz vatanında parya” durumuna düşmüş bir millet ve kara bulutların dolaştığı bir siyasi iklim… İnsanların mankurtlaştığı, ikbal kaygısının değerlerin önüne geçtiği , Machiavellici anlayışın egemen olduğu bir dünya… Heyhat; bu kirli oyunlarda kaderimizde varmış meğer.
*
“Giden şanlı akıncı ne gün döner yurduna” diyordu şair. Biz o ruhu kaybettik. Her dönemin haramzadeleri çıkardı ama haramzadelik bir hayat tarzına hiç dönüşmemişti. Hep münferit vakıa olarak kalmıştı.“Var olmak ya da yok olmak” bu kadar bariz, yolun sonu ya da başlangıcı olacak kadar keskin bir andır. Malazgirt ile vatanlaşan, Çanakkale ile durdurulan, Sakarya ile korunan bir vatan ve şuan üzerinde yaşayanları saran kara ahtapotun kirli kollarına sıkışan vatan toprağı...
*
Toplumsal direnç kaleleri diyebileceğimiz semboller, değerler, kurumlar, öğretiler birer birer yok ediliyor ya da sulandırılıyor. Milli refleksler yerini evrensel şirketlerin kâr anlayışına bıraktı. Yerin derinliklerinden hortlatılan bir medeniyet ve var olan medeniyetin yok oluşunu gözleyen bir ruh hali… Böyle bir dönemden geçiyoruz.
*
Bir el uzandı mabedime farklı dünyalardan rengi, dili, dini benden farklıdır. Bir fitne sokuldu insanıma demokrasi, özgürlükler, insan hakları adına ama söylenenlerin hepsi beşeriyet adına bir kocaman yalan çıktı. Devayı ararken dertle tanıştık, Hakkı ararken yalanla, iftirayla karşılaştık. Hâkimler hükmünü verir mi bu celsenin bilinmez ancak bu sesiz yığınların haykırışını illaki duyan bir kulak, gören bir göz ve kalbinin en derinliklerinde muhakeme eden bir vicdan çıkacaktır, çıkmalıdır da.
*
Bu davayı omuzladığını, temsil ettiğini ifade edenler; o asil ruhunuzun üstü külle kaplanmıştır. Bir rüzgâr mı bekliyorsunuz, bir rüyada mısınız, neden bu duyarsızlık iklimine sizde uymaya başladınız? Tarih herkesten çok sizleri sorgulayacaktır. Bırakın basit hesapları, koltukları, çıkarları, sen –ben kavgasını; bu millet sizden Türk’ün hasletlerine uygun bir tavır bekliyor. Fildişi kuleden toplumu temaşa ederek bir yere varılmaz. Topluma ineceksiniz, toplumla kucaklaşarak ,arınarak bütünleşeceksiniz.
*
Her karamsar dönem, kendi içinde kurtuluşunu sağlayan, yol gösteren, öncülük eden kahramanlar, Alp-Erenler çıkarmıştır. Yığınların tepkisizliğine, dâhili ve harici ihanet odaklarının kahpe oyunlarına rağmen o kahramanlar hep bir ağızdan “Bu nefes bu bedeni terk edip de gitse de/Ruhum at koşturacak, o büyük hengâmede.” diyeceklerdir. Şartlar ne olursa olsun bu millet, bu ülkü, bu irade bir şekilde kendisine dayatılan ve kim adına yapılırsa yapılsın bütün oyunları bozacak Anadolu’nun göbeğine Türk’ün mührünü vuracaktır, yine de.
*
Bu tarihi misyona sahip milletimiz, kendisine dayatılan zincirleri kırmalı, entrikalara dur demeli, bu badirelerden bir şekilde çıkmalıdır. Başka çıkış yolu da yoktur. Kahramanlar hep karanlık anların kurtarıcılarıdır. Kahramanlar, millet adına millet için gözünü kırpmadan hedefe gidenlerdir. Onlar, milletin geleceği adına kendilerini feda ederler. Tarih o kahramanları sadece bir olayın kahramanı olarak anlatır oysa onlar tarihin bir kesitine sığmayacak kadar büyüktür.
*
Atsız’ın deyişiyle “Kahramanlık; içerek acı ölüm tasından/ İleriye atılmak ve sonra dönmemektir” Evet belki de dönmeyeceklerdir, Çanakkale de, Dumlupınar’da, Sakarya’ da olduğu gibi her yerde ama muazzam bir eser bırakarak...
Mankurtlar, zübükler ve dahası bilumum haşhaşi türevleri de toplumun vicdanında lanetleneceklerdir.
Selam olsun Türklüğe iman etmiş kahramanlara, selam olsun " ben"ini ruhunda terbiye eden serdengeçtilere. Selam olsun Ne mutlu Türküm diyene şiarını kişiliğinde bütünleştirenlere...
Abdullah Alagöz