GÜNCEL

Cumhuriyet köyünde, Cumhuriyet Bayramını kutlamak

Milletin kendi iradesi ile kendi kendini idare etmesinin adıdır CUMHURİYET. Köyden, kentten, kenar mahallerden gelenlerin önünü açar. Onları zirveye taşır. CUMHURİYETimizin 99. kuruluş yılını kutluyor; Gazi Mustafa  Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı ve minnetle anıyorum.

Ülkemizin her alanda lider ülke olması dileğiyle bayramınızı kutluyorum.

DEĞERLİ DOSTLAR; Çok özet halinde Cumhuriyet köyümüzden bahsetmek istiyorum.  Köyümüz 1928 yılında Bulgaristan’dan göç eden Müslüman Türkler tarafından kurulmuştur. Osmanlı’nın son yıllarında İstanbul civarındaki birçok çiftlik yahudi vatandaşlar tarafından satın alındı. Hüseyin paşaya ait olan Çavuşu çiftliği Harry Akkerman tarafından satın alınmıştı. Bu çiftlik daha sonra Bulgaristan göçmenleri tarafından parayla Akkerman’dan satın alındı. İlk gelenler 18 hane civarındaydı. Çiftliği modern bir köy haline getirdiler. Köy çok güzel planlanmıştır. Daha sonra yeni göçmenlerde gelerek buraya yerleşti. İleri yıllarda arazisini satıp ayrılanlara da oldu. Tarım, hayvancılık, ormancılık yapılır, civarda ki kireç ve taş ocaklarına çalışmaya gidilirdi. Son yıllarda ülkemizin değişik yörelerinde gelip yerleşenler oldu. O güzelim çocukluk yıllarımın bir kısmı burada geçti. İlkokulu burada bitirdim.                      

Yıl 1937 Gazi Mustafa Kemal Atatürk hastadır. Havası iyi gelir düşüncesiyle, yakında ki Polenez köye gelir. Orada bir akşam kalır. Sabahleyin dışarıda karşılaştığı kişiye nereli olduğunu sorar. Yakındaki Çavuşu çiftliğinde oturduğunu Bulgaristan’dan göç eden Türklerden olduğunu söyler. Paşa Çavuşu çiftliğini ziyarete karar verir. Yol çok kötüdür. Hasta haline rağmen zor şartlarda Çavuşlu çiftliğine gelir. Daha önce Paşanın geleceği öğrenilmiştir. Köy girişinde karşılanır. Köylülerle uzunca sohbet eder. Bir muhacir evinde hasta olan köyün kurucularından Mustafa ağayı ziyaret eder. Köylülerle sohbet esnasında köyü çok beğendiğini ifade eder. Köyün planlamasını çok beğenir. Kimin çizdiğin sorar. Bulgaristan’da gördükleri köy örneğini buraya uyguladıkları söylerler. Adını ne koymayı düşündüklerini sorar Cumhuriyet köyü olmasını istediklerini, müracaatları olduğunu, henüz onay alamadıklarını söylerler. Paşa çok memnun olur, gereği yapılır. Ömerli yolu üzerinden Dolmabahçe’ye geri döner.

Çavuşlu çiftliğinin ismi artık Cumhuriyet köydür. Büyükşehir olduktan sonra mahalleye çevrilir, CUMHURİYET mahallesi olur. “Cumhuriyet köyü mahallesi” olsa daha güzel olurdu diye düşünüyorum.

Kutlama törenlerini tertiplen okul müdürümüze öğretmenlerimize, öğrencilerimize, muhtarlığımız ve emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.

Bizlere güzel bir gün yaşattılar. Tüm şehitlerimizin ruhları şad olsun. Ebedi aleme göç eden komşularımıza Rahmet, yaşayanlara huzur dolu nice yıllar dilerim.

Selâm, sevgi ve saygılarımla.    

Zeki Durmuş 29-10-2023