Hollanda'da iktidardaki koalisyonu oluşturan siyasi partiler, göç konusunda devam eden anlaşmazlığı aşamayınca hükümet düştü. Euronews'te yer alan habere göre ülkede savaş bölgelerinden gelen mültecilerin çatışmalar sonrası ülkelerine geri dönmesini öngören mülteci düzenlemesi hükümet içinde bir süredir görüş ayrılıklarına neden oluyordu. İddialara göre 47 bin mültecinin ülkeye girmesinden sonra yaşanan anlaşmazlıklara çözüm bulunamadı.
12 yıl koalisyon hükümetleriyle başbakan olarak görevde kalarak kaygan manevra kabiliyeti nedeniyle "teflon" lakabını alan Başbakan Rutte dördüncü dönemine Ocak 2022'de 271 gün süren müzakereler sonucu kurulan dörtlü koalisyonla başlamıştı.
TEHDİT ETMİŞTİ
Mülteci kamplarındaki aşırı kalabalıklık nedeniyle patlak veren bir skandal sonrası savaş bölgelerinden kaçan mülteci yakınlarının aile birleşimi ile Hollanda'ya gelmesini ayda 200 ile sınırlandırmak isteyen Rutte bu önlemin kabul edilmemesi halinde hükümeti düşürmekle tehdit etmişti.
Fakat ülkedeki dindar protestan seçmenin desteğini alan koalisyon ortağı Hristiyan Demokrat Parti bu plana şiddetle karşı çıkıyordu. Bu önlemi sadece fazla göçmek akımı olduğunda kullanma teklifi de kabul görmeyince müzakereler sonuçsuz kaldı.