Çin’in işgalindeki Doğu Türkistan’daki etnik soykırım cinayetlerinin yanında binlerce yıllık Türk kültür ve medeniyetine yönelik kültür soykırımına da hız verdikleri bildirildi. 

Asya’nın Orta Noktası: Tuva Asya’nın Orta Noktası: Tuva

ABD merkezli online Tv. haber kanalı Bazfed, 30 Haziran tarihinde verdiği bir haberde İşgalci Çin hükümetinin Uygur Türklerinin binlerce yıllık kültür ve medeniyetinin sembol kenti kadim Kaşgar’da Uygurların dini ve etnik kültürünü yansıtan tüm özgün tarihi mimari eserlerini tahrip ederek ortadan kaldırdığına ait hazırlanan bir raporu yayınladı. Raporda, Çin işgal yönetiminin Uygur -Türk kültürünün beşiği olan bu kadim şehrin özgün çehresini nasıl yok ettiği yıktığı tarihi binalar ve Uygur mahallelerin yerlerine Çinli turistler için Çin tipi “Disney Park” haline getirdiğine dair ayrıntılar yer alıyor.

Müslüman Uygurlar gözlem altında, Çinli turistler fotoğraf peşinde

Raporda, Kaşgar’daki son durum şu çarpıcı cümlelerle gözler önüne seriliyor: “Çin, Kaşgar şehrinin tarihi ve özgün çehresini tahrip ederek Çin tipi Disney Park’a çevirirken, Müslüman Uygurların ibadetleri dahil gündelik hayatlarını ileri teknoloji ürünü kameralarla takip ve gözlem altında tutuyor. Buna karşılık bu kadim şehre gelen etnik Çinli Turistler Çin tipi Disney Parkındaki Çin kültürünü aksettiren objelerin önündü hatıra fotoğrafları çekerek Instagram’da paylaşmakla meşguller. Günümüzde Kaşgar’da gerçek durum budur.” cümleleri ile dikkati çekiyor.

 

Mescit ve camiler ÇKP’nin baskı ve zulmü altında

Bazfed’in raporuna göre Kaşgar’daki Mescit ve Camiler ile diğer dini mekanların mimari şekli ile nefis çiçekler ve motiflerle bezenmiş halı, yüzyıllardır bu antik kentte Uygur kültürünün önemli özelliklerini yansıtıyor olsa da raportörlerin elde edebildikleri son resim ve video görüntülerinde bu tarihi şehirdeki Mescit ve Camiler İşgalci ÇKP Yönetiminin Müslüman Türkleri hedef alan baskı, zulüm ve soykırım uygulamalarının ana üssü ve hedefi haline geldiği, Camilerin minarelerinin ortadan kaldırıldığı ibadethanelerdeki Arapça yazılı ayet ve hadislerin üzerinin sıvanarak kapatıldığı görülüyor. Raporda Çin’in Kaşgardaki bu kadim ibadet mekanlarını tahrip ederek yok etmekle yetinmediği, başta Kaşgar’ın sembolü Eyidgah Camisi olmak üzere tüm tarihi cami ve mescitleri bölgeye merkezi Çin’den turist çekmek için bir turistik yer haline getirdiği bilgisi de yer alıyor.

Kaşgar aslına aykırı bir kent; yeni çehresi ise, ‘Çin Tipi Disney Park’

Rapor şu önemli ve çarpıcı cümleler ile son buluyor: “Fazfed raporunun yazarları Uygur bölgesinde yaşayan sadece Uygurlara yönelik olarak çıkarılan 01 Nisan 2017’de çıkarılan Aşırılık ve Terörle Savaş yasası ile kollektif baskı, zulüm ile toptan tutuklama ve Toplama kampları kampanyası esnasında çekilen video, güvenlik kameraları, Polis Kontrol noktaları, Polis Merkezleri, şehir planlama haritaları, güvenlik ve kontrol altyapısı, ileri teknolojik güvenlik kameraları, güvenlik kamerası görüntüleri ile ondan önceki döneme ait video ve resimleri karşılaştırarak şu sonuca varmışlardır : “2017’den sonraki Son beş yıldır kadim Uygur kültürünün yaşayan ve kadim Uygur medeniyetinin özgün ve canlı örneklerini yansıtan bu kadım kent Çin yönetimince tamamen değiştirilmiş -Baştan aşağı yeniden tasarlanarak Çin tipi Disney Parklarına dönüştürülmüştür.”

Günümüzde tarihi Kaşgar şehri “Aslına Yabancı ve Aykırı Bir Kent-Yeni Çehresi ile Çin tipi Disney eğlence merkezi” haline getirilmiştir.  

Kaynak: Uygur Haber ve Araştırma Merkezi (UYHAM)

Editör: Kerim Öztürk