GÜNCEL

İstanbul değil, Kandil Barosu

Genelde bu konulara çok girmem. Ama bu konuya girmezsem olmazdı. Ne zaman ülkede baro seçimleri olsa birçok baro temsilcisi tarafımıza ulaşır, kendisi için destek ister.

Erdem Atay yazdı…

Genelde bu konulara çok girmem. Ama bu konuya girmezsem olmazdı.

Ne zaman ülkede baro seçimleri olsa birçok baro temsilcisi tarafımıza ulaşır, kendisi için destek ister.

Veryansın Tv ise genelde bu duruma dikkatli yaklaşır ve bir grubu desteklemekten ya da bir grubun haberini yapmaktan kaçınır.

Yine öyle bir durumdaydık. Ta ki, İstanbul Barosu için listeler açıklanıncaya kadar. Bir adayın listesinde tanıdığım bazı isimleri görünce, ‘Dur bir bakayım diğerlerine de’ dedim.

… ve karşıma çıkan tablo korkunç!

***

İstanbul Barosu seçimleri 19-20 Ekim 2024 tarihinde Haliç Kongre Merkezi’nde olacak.

11 kişi aday. Ancak herkes biliyor ki, üç aday yarışacak.
Biri halihazırda başkan olan Filiz Saraç. İstanbul Barosu’nun ilk kadın başkanı. Yine aday.
İkinci aday ise Filiz Saraç’ın ayrıldığı Önce İlke Çağdaş Avukatlar Grubu adına Ali Gürbüz. Gürbüz de halihazırda İstanbul Baro Başkan Yardımcısı. Onun da şansının yüksek olduğu konuşuluyor.

Biri halihazırda başkan olan Filiz Saraç. İstanbul Barosu’nun ilk kadın başkanı. Yine aday.

Bir diğeri de İbrahim Kaboğlu. Kendisi eski CHP milletvekili. Anayasa profesörü.

***

Biz de İbrahim Kaboğlu’nun listesindeki isimlerin birçoğunu tanıtacağız şimdi size.

Önce Kaboğlu ile başlayalım.

KaboğluKemal Kılıçdaroğlu’nun anayasa değişikliği ve anayasal bazı konular için sürekli başvurduğu kişi.

Kaboğlu, Anayasa’dan ilk 4 maddeyi kaldırmayı planlıyor. Abdullah Öcalan’ın ‘demokratik özerklik’ teorisine destek veriyor. Hazırladığı anayasa taslaklarında federasyon ve özerkliğe dikkat çekiyor.

AKP’nin PKK açılımına destek vermişti. ‘Türk’ yerine ‘Türkiyelilik’ ifadesinin kullanılmasını önerdi.

Ergenekon operasyonlarının genişletilmesi için destek imzaları attı.

… ve kendisi terör örgütü propagandası yapmak suçundan 2017 yılında bünyesinde bulunduğu Marmara Üniversitesi’nden KHK ile ihraç edildi.

Şimdi de dünyanın en büyük barosu olan İstanbul Barosu başkanlığına aday.

E malum seçim öncesi tüm adaylar yönetim, denetleme, disiplin kurulu ve delegasyon üyelerinin bulunduğu listesini açıkladı.

İbrahim Kaboğlu’nun listesini görünce şoke oldum.

Etnikçiliğin zirvesi sanırım bu liste…

Sizinle de paylaşıyorum.

***

YÖNETİM KURULU

Metin İriz: Terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın avukatı Selim Okçuoğlu’nun avukatı. Öcalan’ın avukatlarıyla ilgili terör örgütüne üyelikten dava açılmıştı. O davanın avukatı olarak yer aldı. Metin İriz, aynı zamanda Cumartesi Anneleri avukatı.

Arzu Becerik: TSK’nın güneydoğuda PKK ile mücadelesinde ‘katliama ortak olmayacağız’ açıklaması yapan ‘Barış Akademisyenleri’nin avukatı. Aynı zamanda Dink ailesinin avukatı.

Rukiye Leyla Süren: CHP’li. Yurtdışından fonlanan ve HDP’yle dirsek teması olan Kadın Meclisleri, KADER gibi örgütlerin destekçisi.

Mehmedali Barış Beşli: Laz Derneği Kurucu Başkanı. 1994 yılında Laz bölücülüğü yaptığı gerekçesiyle yargılandı ve beraat etti. Halkların Demokratik Kongresi etkinliklerinde konferanslar verdi. Lazcanın eğitim dili olmasını savunuyor. ‘Ne mutlu Türk’üm diyene’ sözünün Lazlara zarar verdiğini söyledi.

Ahmet Ergin: Öcalan’a özgürlük isteyen Emek Partisi’nin (EMEP) Ümraniye Belediye Başkan Adayı. Hendek operasyonlarında TSK operasyonlarının durmasını isteyen Barış Akademisyenlerine destek verdi. Onlar için gönüllü avukatlık yapmaya hazır olduğunu açıkladı. Çukurca’da 6 askerimizin şehit olmasından sonra başlayan operasyonlar için ‘Operasyonlar dursun, silahlar sussun’ adlı TSK’ya karşı hazırlanmış bildiriye imza attı.

Yelda Koçak Urfa: Türkiye İşçi Partisi Ankara Milletvekili adayı. HDP ve DEM destekli Eşitlik İçin Kadın Platformu üyesi.

Fırat Epözdemir: Abdullah Öcalan’ın avukatlarının avukatı. PKK’nın desteklediği ve Öcalan’ın avukatlarının üye olduğu Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Başkanı.

Ezgi Şahin Yalvarıcı: PKK’dan yargılanan sanıkların avukatı.

Ekim Bilen Selimoğlu: LGBT-İ savunucusu.

DİSİPLİN KURULU

Yeşinil Yeşilyurt: Selahattin Demirtaş’ın haklılığını savunuyor.

Fatma Hopikoğlu: Şarkıcı Ferhat Tunç’un avukatı. Ferhat Tunç hakkında PKK’nın sözde yasama organı olarak bilinen Demokratik Toplum Kongresi’nin kurum delegelesi sıfatıyla faaliyet yürüttüğü, terör örgütüne kuryelik yaptığı, PKK üyesi olduğu ve PKK’ya finans kaynağı sağladığı gerekçesiyle yargılandı. Terör örgütü propagandasından 2 yıl hapis cezası almıştı. İddianame hazırlanırken yurtdışına çıkan ve bir daha Türkiye’ye dönmeyen Ferhat Tunç’un Türkiye’deki davalarını takip eden avukat.

DENETLEME KURULU:

Bilge Sayıcı Pehlivan: ‘TSK köyleri yaktı, 15 köylüyü helikopterden attı’ sözü sonrası tepkiler alan CHP’li Sezgin Tanrıkulu için hazırlanan ‘Sezgin Tanrıkulu yalnız değildir’ bildirisi imzacılarından. Barış Akademisyenlerine destek veren biri.

Esra Bilen: PKK’nın avukat örgütlenmesi Özgürlük için Hukukçular Derneği İstanbul Şube Eş Başkanı. PKK’nın yayın organı ANF’ye ve Yeni Yaşam gazetesine söyleşiler veriyor. Öcalan’ın cezaevi koşulları için açıklamalar yaptı, Abdullah Öcalan’a uygulandığı iddia edilen ‘mutlak tecridin kaldırılması’ için imza attı. PKK’yı destekleyen sözleri bulunuyor.

DELEGASYON:

Ali Galip Yıldız: ‘HDP’li vekillere devlet şiddetini kınıyoruz’ başlıklı 2022’de yayınlanan bildirinin imzacılarından. DEM yönetimine ve Selahattin Demirtaş’a destek veren isim. ‘Onlara yönelen saldırı ve tehditleri hepimize yapılmış sayıyoruz’ ifadesini kullandı.

Kemal Aytaç: Can Atalay’ın avukatı. Selahattin Demirtaş’a özgürlük diyenlerden. ‘Türk değilim, Kürt de değilim’, ‘Ankara’nın doğusuna Kürdistan diyebiliriz, benim için sorun yok’ diyen biri.

Berrin Pınar Demirci: Barış Akademisyenlerine destek imzası atanlardan.

Şengül Tarhan Buztaş: CHP’li. Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş destekçisi. Cumartesi Anneleri ve DEM’e yakın İnsan Hakları Derneği’yle ilgili paylaşımları bulunuyor.

Muhammet Ufuk Tekin: HDP’nin Hazine yardımına bloke konmasına karşı hazırlanan imza kampanyasına katılan kişi.

Baran Doğan: Abdullah Öcalan’ın avukatı. HDP içinde siyaset yaptı.

İlknur Alcan: PKK’nın avukat örgütlenmesi Özgürlük İçin Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi Eş Başkanı. Öcalan’la görüşmek için başvurular yaptı, sözde ‘tecridin’ kaldırılması için açıklamalarda ve girişimlerde bulundu. Sahte raporlarla gündeme gelen, Ergenekon kumpas savunucusu ve çok sayıda Adnan Oktar Örgütü elemanlarını hazırladığı raporlarla kurtardığı iddia edilen Şebnem Korur Fincancı’ya destek çıktı. TSK’nın PKK’ya karşı kimyasal silah kullandığı yalanını ortaya atan Fincancı için Alcan, ‘çok büyük bir bilim adamı, insan hakları savunucu’ ifadelerini kullandı.

Fatma Hoşgör Tekeşin: HDP Grupbaşkanvekilliği yapmış olan Filiz Kerestecioğlu’nun avukatı.

Veysi Eski: DEM Parti Kadıköy Belediye Başkan Adayı.

***

Sanırım söz söylemeye gerek yok.

İbrahim Kaboğlu’nun anladığı hukuk, etnikçilerin hukuku…