Olumlu bir düşüncenin, olumsuz düşünceden yüz kat daha güçlü olduğu bilimsel olarak ispatlanmıştır. Olumlu düşünmenin ve zihnimize hakim olmanın yollarından biri, zihnimizi huzura kavuşturmaktır.
Huşu ile namaz kılan biri, rahatlar ve zihnini kötülüklerden arındırır. Biz namaz kılarak, ruhsal (manevi) uyanış yoluna girebiliriz. Başkaları da meditasyonla ruhsal olarak arınabilir. Meditasyon da zihnimize huzur verir, düşüncelerimizi kontrol etmemize ve bedenimizi canlandırmamıza yardımcı olur.
İyi insanları ve olayları düşünürken, insanın kendisini kötü hissetmesi mümkün değildir. “İYİLİK ARADIN MI, İNSANDA KÖTÜLÜK KALMAZ” diyor Hz. Mevlana. Bir insan iyilik düşünürse aklına hiç kötülük gelmez. İşleri iyiliğe yoran kimse de, kötülük düşünemez. Çünkü beynimizde iki zıt düşünceyi aynı anda tutmamız imkansızdır. Kendini kötü hisseden kişi, aklından kötü hissetiren düşünceler geçiriyor demektir.
Şikayet ettikçe, şikayet ettiklerimiz, takdir ettiğimizde takdir ettiklerimiz artar. ÖDÜLLENDİRİLEN DAVRANIŞ TEKRARLANIR. İnsan yüreğini en iyi harekete geçiren, samimi bir övgüdür. Bu sebeple iyilikleri fark edelim ve takdir edelim.
Kendini ve başkalarını takdir eden ve seven kimsenin mutsuz olması imkansızdır. Hasta olmamızın en büyük sebebi, hastalığı düşünmemiz ve sürekli dikkatimizi hastalığa vermemizdir. Oysa dikkatimizi sağlıklı yaşamaya vermeliyiz. Hepimiz içimizde kurulu temel bir programla dünyaya geliyoruz. Buna “kendi kendine iyileşme” denir. Bu programla, yaralandığımızda yaralarımız kapanıyor. Bağışıklık sistemimiz her yarayı sarabiliyor.
Şifacılık uygulamaları, insan zihninin ilaçlardan daha etkili olduğunu göstermiştir.
Kendisine benzer olan şey çekiliyor. Kötü olaylar yaşadığımızda, her şeyin üst üste geldiğini fark eder ve şaşırırız. Bizi mutlu eden şeyleri düşündüğümüzde, diğer benzer düşünceler de gelip bizi bulur. Mutsuz düşündüğümüzde de, o düşüncelere benzer düşünceleri çekeriz.
Düşüncelerimiz, başka düşünceleri çeken güçlü ve çekici bir mıknatıstır. Huzurumuzu artıracak şekilde düşünelim.
Bakın M.Ö. 4. yüzyılda dünyaya gelmiş Seneca ne diyor: “Vaktinden önce, üzülme, mutsuz olma. Gereğinden önce dertlenmek, gereğinden fazla dertlenmektir.”
Dr. Zülfikar Özkan