Atatürk Orman Çiftliğinde Saray Oluyor da Üniversite Neden Olmasın?

Yeni partinin önde gelen isimlerinden Prof.Dr. Ümit Özdağ, Sözcü gazetesine verdiği röportajda iktidara geldiklerinde Ak sarayın kurulacak yeni bir Üniversiteye yerleşke olarak verileceğini söyledi.

Sayın Ümit Özdağ’ın bu açıklamasından sonra yandaş medya büyük tepki gösterdi. Kimisi saygısızlık dedi. Kimisi alay etti. Ancak bir makale var ki hem makalenin başlığı hem de yazarın Ülkücü geçmişi dikkatimi çektiği için cevap verme gereği hissettim.

Yazının başlığı ‘’ O Kafalara Sormak Lazım: Atatürk Nerede Öldü’’

Yazarın ‘’O kafa’’ dediği Sayın Ümit Özdağ ve ona destek verenler.

Yazıyı baştan sona dikkatle okudum. Son zamanlarda iktidarın yanlış uygulamalarını Atatürk’le kıyaslayarak meşrulaştırmak için yazılmış yazılardan biri…

Mesela ak saray’a harcanan para gündeme geldiğinde bazı yandaş yazarlar ‘’Anıtkabir’e ne kadar para harcandı biliyor musunuz’’ diye bir çıkış yapmışlardı. Akıllarınca Anıtkabir’e harcanan parayı gündeme getirerek Ak saraya harcanan parayı normalleştirmeye çalıştılar.

Ancak bu yazı biraz daha farklı… Yazar Atatürk’ün Dolmabahçe sarayında öldüğünü belirterek ‘’Atatürk, Dolmabahçe sarayına harcanan para israftır diyerek sarayı yıktırdı mı’’ demiş. Konuya farklı açıdan yaklaşmış.

Öncelikle yazarı Dolmabahçe sarayının israf olduğunu söyleyerek Ak saraya harcanan paranın da israf olduğunu kabul etme dürüstlüğünü gösterdiği için tebrik ederim. Yandaş yazarlar gibi saraya harcanan parayı meşrulaştırmaya çalışmamış fakat yazıda büyük hatalar var. Konunun içinde Atatürk olduğu için tek tek cevap vereceğim.

Atatürk’ün vefat ettiği Dolmabahçe sarayı 1856 yılında Sultan Abdülmecid tarafından yapılmıştır. Sarayın maliyeti Kırım savaşında alınan dış borçlarla karşılanmıştır. Kısacası Dolmabahçe sarayı borçla yapılmış, tamamen israf bir saraydır. Sayın yazarla bu konuda hemfikirim. Hemfikir olmadığım nokta şu

Eğer Atatürk, Dolmabahçe sarayını yıktırmadıysa tarihe duyduğu saygıdan dolayıdır. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olarak Osmanlı’dan kalan mirasa dokunmamış, sahip çıkmıştır. Atatürk vefat ettiğinde Dolmabahçe sarayı 82 yıllık tarihi bir saraydı.

Peki, ak saray konusunda durum aynı mı? Alakası yok.

Bugün Beştepe külliyesi denilen saray, tamamen Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın isteğiyle yapılmış, 3 yıllık yeni bir saraydır ve yeni sarayla 96 yıllık Çankaya Köşkü terk edilmiştir.

Yeni sarayla Dolmabahçe kıyaslanacak ise bu kıyaslama Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sultan Abdülmecid arasında yapılmalıdır. İkisi de büyük para harcayarak yeni saray yapmışlardır. Tek fark, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptırdığı saray, Dolmabahçe’nin 4 katı büyüklüktedir

Yeni sarayın büyüklüğünü ve maliyetini bir kenara bırakalım. Dünyaya baktığımızda hangi ülkenin böyle bir uygulama yaptığını görüyorsunuz? ABD mi başkanlık sarayını değiştiriyor? İngiltere mi? Fransa mı?

Efendim Çankaya köşkü küçükmüş. ABD nin başkanlık sarayı çok mu büyük? İsteseler Ak saraydan büyük saray yapamazlar mı? Bunun için paraları da yeter teknolojileri de ama yapmıyorlar.

Neden yapmıyorlar biliyor musunuz?

Çünkü devletin kurucu sembollerine sahip çıkıyorlar. Beyaz Saray küçük olsa da devletin sembolüdür. Dünyanın her yerinde ABD dediklerinde insanların aklına Beyaz Saray gelir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin sembolü de Çankaya köşküdür. Dünyada Türkiye denilince akla Çankaya gelir.

Peki, o zaman soruyorum.

Biz niye devletimizin sembolü Çankaya’dan vazgeçtik? Yukarıda bahsettiğim yazara da soruyorum. Ak sarayı ‘’Çankaya köşkü küçüktü’’ demek dışında savunabilecekleri bir neden var mı?

Atatürk, yeni bir devlet kurduğu için devlet sarayını Dolmabahçe’den Çankaya köşküne taşıdı. Yeni kurulan Cumhuriyet’e bir sembol buldu. Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan neden Ak sarayı yaptırdı?

Yeni bir devlet kuruldu da haberimiz mi yok? Yoksa ‘’Yeni Türkiye’’  diye söyledikleri Türkiye’ye yeni bir saray yapma ihtiyacı mı hissedildi? Bana göre mesele tamamen budur. Kimse kimseyi ‘’Çankaya küçüktü’’ diye kandırmaya çalışmasın.

11 Cumhurbaşkanına küçük gelmeyen Çankaya köşkü, Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mı küçük geldi? Mevzu bu değil… Mevzu Sayın Erdoğan’ın ideolojik olarak kendini tatmin etmesidir. ‘’Yeni Türkiye’’ söylemini yeni bir sarayla sembolleştirmek istemesidir.

O zaman bahsettiğim makaleyi yazan yazar ve herkes şunu çok iyi bilmelidir.

İhtiyaçtan dolayı değil ideolojik tutumdan dolayı yapılan bir sarayın farklı ideolojiye sahip yeni bir iktidar yönetime geldiğinde Üniversite olarak kullanılmak istenmesi çok doğaldır. Kimse bu isteğe kızmasın.

Nasıl ki Sayın Erdoğan, eski Türkiye dediği dönemin sembolü olan Çankaya köşkünde oturmak istememişse Erdoğan’dan sonra gelecek kişinin de Erdoğan’ın sarayında oturmak istememesi normaldir. Biri hak olarak görülüyorsa diğeri de haktır.

Sayın Ümit Özdağ’ın açıklamaları da bu çerçevede değerlendirilmelidir.  Sarayı Üniversite yapacağız diyerek Sayın Erdoğan’ın yaptırdığı sarayı kullanmak istemiyoruz diyor.

Saygısızlık bunun neresinde? Sayın Erdoğan’ın yaptırdığı ve sadece 3 yıllık geçmişi olan bir sarayı önümüzdeki 90 yıl daha kabul etmek zorunda mıyız? Hem de 96 yıllık Çankaya köşkü dururken neden Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucu sembolüne dönüş olmasın? Bunun neresi kötü?

Eğer mesele israf ise Sayın Ümit Özdağ, sarayı yıkacağız demedi. Sarayı Üniversite yapacağız dedi. Yani milletin parasıyla yapılan sarayı millete hizmet edecek bir bilim yuvasına dönüştüreceğiz dedi.

Her yıl milyarlarca lira harcanan Sarayın, on binlerce öğrenciye hizmet edecek bir Üniversiteye dönüştürülmesinde nasıl bir sakınca var? Hem millete büyük hizmet olur. Hem de bu tarz harcamalara dur diyecek bir örnek olur.

AKP döneminde Üniversite sayımız ikiye katlandı diyen yandaş medya neden Ümit Özdağ’ın ‘’Sarayı Üniversite yapacağız’’ sözüne çok kızdı? Üniversite yapmak sadece AKP iktidarının elinde olan bir şey mi?

Atatürk Orman çiftliğinde saray oluyor da Üniversite neden olmasın?

Çünkü derdiniz Üniversite değil devletin merkezinin tekrar Çankaya’ya taşınacak olması… Böyle bir şey olursa kendinizi yenilmiş hissedeceğiniz için istemiyorsunuz. Tıpkı Ak saray yapıldığında Çankaya köşkünün ikinciliğe düşmesinden rahatsız olan muhalif kesim gibi…

Neyse herkes rahat olsun. Seçimlere az kaldı. Yakında ak sarayın saray olarak mı kalacağı yoksa Üniversiteye mi dönüşeceği belli olacak.

Kızacak bir durum yok. Ak saray milletin sarayı ise Çankaya köşkü de Türk milletinin sarayıdır. Hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Atatürk’ün oturduğu, Cumhuriyet’in kurulduğu saraydır.

Barış Atagün